január 12, 2010

Piti postai lehúzás

Kereskedem a Vaterán, és stabilan ismerem a Magyar Kir. Posta feltételeit az értéklevéllel kapcsolatban.
Most is egy 7 ezer forint értékű levelet akartam feladni, benne a termékkel.
Szokásos bubis boríték, már fejből tudom hogy 142 gramm a küldemény, és ajánlva, értékmegjelöléssel 685 Ft.
Hátul lezárva, háromszor aláírva.

Postáskisasszony nézegeti, majd közli hogy biza ragaszt rá nekem olyan matricát, és inkább azon írjam alá, úgy hogy az aláírás túnyúljon a borítékra is. Gyanútlanul megtettem, majd kikésztve a 685 forintot, megdöbbenve láttam hogy a végösszeg 945 Ft.
De miért? - Kérdeztem.
Mert postai lezárás pénzbe kerül - válaszolta a kisasszony.
De én olyat nem kértem, és amikor felajánlotta, akkor nem mondta hogy három matrica 260 forintba fog kerülni!
Igen, sajnálom, nem említettem. De akkor is, ennyibe kerül.
De én aláírtam a borítékot, a boríték hibátlanul zárva volt, akkor minek ezért fizetnem?

Mindegy, hagytam a dolgot, de nem hagy nyugodni a dolog. Miért kell fizetnem egy "szolgáltatásért" amit soha nem kértem, ráadásul egy levélnél ilyet nem követelnek meg, lehet hogy az értéket védik benne a saját munkatársaiktól, de akkor is, AZ ÉN KÖLTSÉGEMRE?

Utirat: Megnéztem a posta.hu oldalon kiszámolva, már nem 685 Ft, hanem 725-t mutat a rendszer, felteszem ennyi emelés volt január 1-n. De akkor is, 220 forintot fizettem valamiért, amire az posta oldalán ezt írják:


Postai lezáró szolgálat
BIZTONSÁG MIATT ZÁRVA!
Még nagyobb biztonságban szeretné tudni küldeményét? Szeretné, hogy annak nyilvánvaló megsértése nélkül ne lehessen kibontani? Vagy csak speciális tartalmú, különleges lezárást igénylő küldeménye vár postázásra? A megoldás: a postai lezáró szolgálat!

És a végén a legjobb:

További hasznos tudnivalók
A feladó jelenlétében a posta által lezárt küldemény tartalmáért a Posta ugyanolyan felelősséggel tartozik, mintha a lezárást a feladó végezte volna: a postai lezárás a Posta felelősségének kereteit és mértékét nem növeli, és nem módosítja.
Óriási nem? Megvehetem, de nekem kötelezően adták el. Valójában azzal hogy fizettem érte, nem kapok semmiféle pluszt, biztosítást, semmit. Három matricát 220-ért...