július 24, 2008

Kukorica

Figyelem, valami nagyon barom következik. A hülyék őshazájából.

"In the absence of movie piracy, video retailers would sell and rent more titles. Movie theatres would sell more tickets and popcorn. Corn growers would earn greater profits and buy more farm equipment."

Megpróbálom ügyesen lefordítani:

"Ha nem lenne mozifilm kalózkodás (letöltés), akkor a video kiskereskedők több filmet andának el, és többet kölcsönöznének ki. A mozik több jegyet és pattogatott kukoricát adnának el. Vagyis a kukoricatermelők több profitot termelnének és több termelőeszközt vásárolnának." (forrás)

Nokérem. Egy újabb érv a letöltések ellen.
Igaz, a logika több sebből vérzik.

Mondjuk hogy otthon is esznek az emberek filmnézés közben kukoricát.
Vagy hogy a mozi halálát emlegették a videomagnó bevezetésekor a filmforgalmazók, és mégis, megmaradt a mozi, sőt.
Emberünk dinoszaurusz logokája nem jut el addig, hogy mondjuk a pay-per-view internet tartalom (ami mondjuk jogdíj bevétel nekik) is lop el forgalmat a mozitól.

Egy üzletág amely
1, Elérte hogy a gyilkossággal egyenértékű büntetést kap az aki megoszt tartalmat,
2, Üzleti modelljét nem hajlandó a változó világhoz igazítani
3, Létét a kalózkodásnak köszönheti (Hollywood így alakult, nem akartak jogdíjaka fizetni, ezért a keleti partról ide költöztek és megalapították a nyugati parti filmipart)
4, Egy olyan országban amely közel 100 évig nem ismerte el a nemzetközi szerzői jogokat (innen jön a yankees név, eredetileg a jankes holland kifejezés, amely kalózt jelent)

És most kiderül hogy a kukoricatermelők is a kalózok miatt szenvednek.

Ő volt az okos aki ezt mondta (Rick Cotton -
NBC/Universal's general counsel):



Nem első alkalommal veti be brilliáns logikáját a kiadói iparág védelmében.
Ezt is ő mondta:

"Our law enforcement resources are seriously misaligned. If you add up all the various kinds of property crimes in this country, everything from theft, to fraud, to burglary, bank-robbing, all of it, it costs the country $16 billion a year. But intellectual property crime runs to hundreds of billions [of dollars] a year." (forrás)

Vagyis szerinte rosszul vannak a források allokálva. A szerzői jogi törvénysértések sokkal több kárt okoznak az országnak mint a lopások, csalások bankrablások. Szerinte ide kéne összpontosítani az erőket nem oda.

Csak a margóra egy gondolatnak: Vajon ez a véleménye az állampolgároknak is arrafelé? Az utca biztonsága helyett az adójukat inkább nagy cégek profitjának a védelmére kéne fordítani, vagy arra hogy ne féljenek az emberek az utcán, ne rettegjen ha pénzzel a zsebében sétál?

Vajon milyen világ vár ránk ha a fals logika mellé még pénzük és lobbierejük is van?

Ahogy mondani szokták: A harag hatalom nélkül semmit sem ér...

július 11, 2008

Olimpia

Olvasom:

Az olimpia alatt kíván 1 milliárd forintért hirdetni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), ezért gyorsított meghívásos eljárást kezdeményezett, a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. Az NFÜ a gyorsított eljárást azzal indokolta, hogy jogszabályi kötelezettsége a Nemzeti Fejlesztési Terv eredményeinek népszerűsítése, és a lakosság legszélesebb körének tájékoztatása, a leghatékonyabb módon. Ennek az olyan kommunikációs környezet felel meg, ahol a médiafogyasztás magasabb az átlagosnál. Ezt biztosítja az idei olimpia alatti kampány, amelyhez a szerződést legkésőbb augusztus 7-ig meg kell kötnie. Ezért nem választhatta az NFÜ a nyílt eljárást.

Ezzel csak egy pár probléma van.

A magasabb médiafogyasztás dolog igaz, de ezzel egyidőben az árak is felmennek. Vagyis az egy ember elérése nem kevesebbe hanem többe kerül az olimpia alatt.
Ha a cél és a feladat a leghatékonyabb mód, akkor nem jól választottak.

Ugyanígy,az olimpia már elég régen be van lőve, tudjuk mikor lesz, vajon miért pont most jutott az NFÜ eszébe hogy most kéne hirdetni? Ha egy hirtelen esemény miatt kell gyorsítot eljárást hirdetni, jó. De ha a saját felelőtlenésgük miatt, az nem jó.

De nézhetjük a másik oldalról is. Már nincs idő nyílt eljárásra, így meghívással működik a dolog (olvasata: meghívjuk azokat akiket szeretnénk nyertesnek látni, plusz egy pár, tuti vesztest is).

Tényleg hivatalban maradhat egy ilyen után az az ember aki ezt eldöntötte?

július 01, 2008

1978

30 éve nem volt ilyen.
2008 második negyedévében nem volt cég akit bevezettek volna a New York-i tőzsdére.

Kicsit riasztó helyzet...