szeptember 26, 2006

benzinar.info

Egy cikk és egy utazás. Durva kombináció, meglátjátok.
Szeptember 15-én feröppent a hír, hogy Hollandiában a legdrágább a benzin Európában.
Már maga a hír is fura, mert most akkor ez nekünk mennyiben jó vagy rossz? Egyáltalán minek lesz egy ilyenből hír? Mindegy, hír megtörtént, gondoltam megsasolom hogy mennyi igaz belőle, ugyanis éppen oda utaztam pár napra. Valóban, Hollandiában nem olcsó a 95-ös benzin, olyan 110 € cent környékén, vagyis 304 Ft.
Erre éppen egyik reggel egy önkiszolgáló benzinkútnál itattuk meg az autót, és kiderült, ott momentán 93 € cent, vagyis 257 forint. Hmmm, ez most akkor az Unió legdrágább országa benzinfronton?

Gyárlátogatás, finoman rákérdeztem hogy mennyit keres az a srác aki faléceket pakol egy nagy csomagban össze. Mondták hogy 2.000€ bruttó. Vagyis egyhavi bruttó fizetésből vesz a kinti versenyző laza 2.000-2.100 liter 95-ös benyát. Nézzük csak ugyanezt visszafelé itthon. 2.100 liter 95-ös (legolcsóbb helyen) most 258,90 Ft, ezt megszorozzuk 2.100-al, eredmény 543.000 forint. Mondjuk ez bruttóban. Ennek a nettója 282 ezer. (Jelzem, tuti biztos vagyok benne hogy a holland versenyző ezen a pályán is jobb, nem hiszem el hogy van még ország a világon aki lenyúl 48%-ot a bruttó fizetésből.

Mindent összevetve nem fakadok könnyekre ha a szegény holladusokra gondolok, akiknek napi 8 órában kéne autózniuk havi 30 napot, hogy a fizetésükből elpöfögjék azt a benzint amennyire csak futja.
Ez egy magyarnak napi másfél óra alatt sikerül, vagyis simán elpöfögheti a fizetését akár azzal is ha munkába jár. Parkolásra már nem futja a fizetésből! Sem biztosításra vagy élelemre.

2006 Magyarország.

Nincsenek megjegyzések: