február 09, 2007

Gyönyörű reggelre ébredtünk.
A nap süt, hó nincs (bár ez lassan baj is lesz, mert kinyíltak a hóvirágok, virágzik egy csomó fa és virág a kertben). Bekapcsolom a számítógépemet, és ezzel egyidőben egy apró kis sorocska jelenik meg egy ismeretlen számítógépen, rajta négy szám, pontokkal elválasztva, az IP címem. A számítógép milliszekundumok alatt kikeresi hogy ehhez az IP-hez ki tartozik, és mivel rajta vagyok a megfigyeltek listáján, az e-mailjeim letöltésekor szépen magának is másol egyet mindegyikből.
Bajban lesznek a sok adatmennyiség miatt, mert milliárdnyi karakter nem nekem szól, hanem spam, amely ellen a törvények és a nemzetbiztonság, valamint mindenféle jogvédő szervezetek nem tudnak megvédeni immáron több mint egy évtizede.
Az egyik emilben ott egy csatolt file, egy vírust tartalmaz, ez ellen sem tudnak megvédeni. Egy másik spam címsorában arra buzdítanak hogy jelentkezzek gyorsan, mert nyertem a Holland nemzeti lottón. Ők csalók, de ellenük nem véd meg a nemzetbiztonság. Van egy másik levél, amely nem spam, vagy vírus, hanem pishing, vagyis a bankom nevében jelzik hogy be kéne gyorsan lépnem, mert letiltották az accountomat. Igazából ők is csalók, de ellenük sem tud megvédeni a mindenható hatóság.
Bekapcsolom a mobilomat, a szolgáltatóhoz bejelentkezve a már említett számítógép gyorsan képez egy karaktersort a netes bejelentkezésem mellé, innentől tudják hogy a mobiltelefonom pontosan a jelzett címen van, vagyis én netezem, nem egy betörő. De a betörők ellen sem védenek meg. Momentán a 112 olyan lassan veszi fel a telefont, hogy azalatt a betörő már régen hazament, megebédelt, és ledőlt szunyálni.
Csörög a telefon, egy cég szeretne tőlem pénzt, cserébe két évig én leszek az első a Google keresőben 6 címszóra, mindezt potom 45 ezerért. Kíváncsi vagyok hány cégnek próbálják meg ugyanazt a szót eladni... Mivel tudom hogy ez átverés, ezért gyorsan lerakom a telefont, minek pazarolni a nemzetvédelem nagybecsű tárhelyét, ahol ez a beszélgetés helyet foglal majd a következő 10 évben. Az ilyen cégek, és az ilyen csalók ellen sem védenek meg.
Bekapcsolom a CD lejátszómat, beteszek egy lemezt, kellemes muzsika tölti be a teret. Az elmúlt években nem mertem betenni CD-t a számítógépembe, mert olyan programokat telepítenek a kiadók a CD-n keresztül a gépemre, amelyek beleegyezésem nélkül, a tudomásom nélkül "hazatelefonálnak", és elküldik a gépemen levő adatokat, jogvédett tartalmak listáját a kiadónak. Aki egy magáncég, de mégis, olyan mennyiségű pénzzel rendelkezik, amelyekkel akár nekik tetsző törvényeket is hoznak a T. lepénzelt képviselők.
Pedig jogdíjat minden írható CD árában fizetek, annak ellenére hogy arra a saját fotóimat írom ki. Igaz, a fényképezőgépembe vásárolt memóriakártya árában is fizetek jogdíjat, mert alkalmas (lehetne!) jogvédett tartalom jogsértő tárolására. (fura, eddig az autó vásárlásakor nem kellett fizetnem a gyorshajtásért, pedig az is egy eszköz amely alkalmas jogsértésre).
Mivel tudom hogy a Nagytestvér figyel, ezért főbenjáró bűnöktől óvakodom. Nem másolok CD-t, nem töltögetek le illegálisan tartalmakat, de a nem illegális tartalmaktól is ódzkodom, mert nehéz bebizonyítani hogy nem sértettem meg a jogot. Ráadásul a fájlcserélő progit (ismét, alkalmas eszköz illegális tevékenységre, tehát bűn a használata) is levettem a gépről, kell a francnak hogy 10 évre börtönbe csukjanak.
Fura - jut eszembe - gyilkosságért általában kevesebbet kapnak az emberek, akkor ez az új világrend, átalakult hogy mi a jó és mi a rossz?
Szép Új Világ - ahol a tőke erősebb mint a jog és a törvény. Remélem nemsokára felébredek, és kiderül, csak (rém)álom volt az egész.

Nincsenek megjegyzések: