február 25, 2005

Ne engedjük hogy Magyarország megússza!

Ezzel a címmel jelent meg egy
cikk az Arab News online újságban. Mindez nem más miatt, hanem mert a minizterelnökünk tett egy igen béna megjegyzést. Bocsánatot kért sokszor (valóban, ezen a szinten ilyet nem illik - szóval a bocsánatkérés helyénvaló volt).

De amit ebben a cikkben leírt
Dr. Mohammed T. Al-Rasheed az durva.
Magyarországot Gábor Zsazsa, paprika és a hunok nélkül említésre sem méltónak találja.
Ausztráliát a tenisz, birka és kenguru nélkül jegyzi ugyanilyennek.

Megjegyzem, nem egyszerűen az emlékeire kellett volna hagyatkozni amikor egy ilyen kis országot minősít, hanem gyorsan rákeresni mondjuk a Nobel díjasokra. Örömmel összevetem a Szaudi Nobel díjasok listájával.

Javasolja a katonai vagy gazdasági "csapást", nehogy egy ilyen kis jelentéktelen ország megússza a miniszterelnöke szavait. huh. Kétségem sincs felőle, hogy képesek lennének rá. Gazdaságilag és katonailag is erősebbek.

A hitvallás furcsa. Szó szerint az alábbit mondja:
"In the last four years we have learned the brutal lessons of politics: You negotiate with the powerful, you invade the rogue, you sanction the unruly, you appease the mighty, and you slam the urchins. It is in a day’s work for any foreign minister of any country."

Szabad fordításban:
Az elmúlt négy évben megtanultuk a politika brutális leckéjét: Tárgyalsz az erősekkel, lerohanod a gyengéket (angolban a rouge szó árulót is jelent), megtorlod az engedetlent, megbékíted a hatalmasokat (appease kielégíteni-t is jelent), lesújtasz (bírálod a slam szó másik jelentése) a törpékre. Ez része bármely ország bármely külügyminiszterének napi rutinjának.

A csávó láthatóan utál minket. Ez joga természetesen. De a "Saudi Government Daily" publicistájaként felelőssége is van azzal amit elmond. Ugyanúgy mint a magyar miniszterelnöknek. Kemény szavakat használt, háborút javasol - mindezt annak az országnak állampogáraként aki a "most wanted" terroristát adta a világnak, aki felelős sokezer ember halálért.

De nem szabad általánosítani. Nem szabad azt mondani hogy a szaudiak rossz emberek. Mert nem tudom. Valószínűleg a legtöbb szaudi is olyan rendes ember, mint ahogyan a magyarok között is van rossz ember.
Van valaki aki ilyet ír, de bizonyosan vannak olyanok is akik magukénak vallják a KORÁN szavait. Vallásuk szent könyvéét, amelyről azt mondják, hogy a "béke vallása".

Ő viszont általánosít. Egy kis országról beszél, mely kicsi, jelentéktelen, és melyre le kell sújtani.
hmmm

Tessék levonni a tanulságot. Ez a cikk most kinek rossz?

Nincsenek megjegyzések: