június 26, 2005

Az amerikai emberek - egy része - hazafias kötelességének tekinti, hogy néha elégessék az amerikai zászlót.
Érdekes dolog az óceán erről az oldaláról nézve. De ott ez nem furcsa. Egy próbát megér a Google-n.
Beírod hogy burning the american flag és laza 1.4 millió találatot kapsz.

És a dolog ideológiája is érdekes:

"Flag Burning is our Patriotic Duty

There comes a point when the citizens, Acting as the Fourth Branch of Government, have a duty to their country to rise up and slap the government down when it gets out of line. We must never forget that the government exists for only one purpose, and that is to serve the people. That the government and the courts derive their powers by the consent of the people, and that the government has a duty to put the Will of the People above it's own self interests. When the government fails, it is the duty and the responsibility of the people to put the government in it's place and let the government know that it is, in fact subservient to the people.

Our forefathers did not fight and die to preserve the flag, but rather they fought and died to protect our right to burn it, just as our founding fathers did to the British flag. The burning of the flag is an act that asserts the right of the people over the government. The denial of the right to burn the flag is the assertion of the government to rule the people. America is ruled by the people, not the government, and it is in fact our patriotic duty, at this juncture to assert that duty."

az interneten.Ezt a jogot szeretnék most elvenni tőlük. Érdekes lesz, hiszen máris eléggé felfűtött a vita az interneten. 1 2

Ha sikerül megvívni a csatájukat a zászlóégetőknek, (és marad az égetés lehetősége mint állampolgári jog - szerintük kötelesség), akkor akár mi is elkezdhetnénk nem? Nem a zászló mint jelkép megszentségtelenítéséért, hanem egyszerűen jelezni a politikusok felé, hogy nem a zászlóért küzdöttek emberek, nem a zászló az amiért ezt tették sokezer éven keresztül, hanem az emberek maguk, az országukért, a szabadságukért.Vagy - talán - azért a jogért (így gondolják az amerikai zászlóégetők), hogy elégethessék a zászlót akaratuk szerint. Mert ez egy szabadság, a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága. Nekem ez tetszik.
Pontosan úgy, ahogyan a politikusok sem a bohóckodásért vannak (amit a parlamentben nap mint nap látunk), nem a pártokért (talán esetleg azokért az értékekért amit a párt képvisel), nem önmagukért, ők nem vezetői enek az országnak, hanem megbízott tisztségviselői megfelelő döntési joggal. DE NEM VEZETŐK!
Mondjuk azt, hogy legjobb esetben szolgák (miniszter) mely feladatot a mi pénzünkből fizetve, értünk felelősséggel KÉNE megtenniük.Minden reggel azzal felébredve, hogy ma is tehet valamit azokért akik megválasztották. Utópia. de miért is?

Nincsenek megjegyzések: