február 10, 2008

Egészségügy

Nemsokára el kell dönteni hogy mit is szeretnénk.
Mindenkinek van rossz élménye az egészségügyel, a kórházakkal kapcsolatban, feltehetően ezért sok sok embernél nyitott fülekre talál az a felszólítás, miszerint változtatni kell.
Abban viszont, hogy ezzel a változással jobb lesz-e, nem vagyok biztos.

Nagyon frissek az élményeim, megosztok egy pár apróságot a kalandjaimból:


MR
Magánkézben levő MR (és CT). Külföldről hazaérve a kinti orvos tanácsát megfogadva azonnal oda mentünk. Ahol közölték hogy tudnak helyet adni a következő hónap közepére. Ja igen, de ez egy ambuláns eset, ha nincs diagszonsztizálva időben, akár egészségkárosodás vagy örökre megmaradó részleges rokkantság is lehet belőle. Talán jobb lenne ha valamit segítenének.
Megmutatták a bejegyzéseket aznapra, tele volt, nem volt lehetőség bejutni. Hacsak nem...
Közölték hogy amennyiben készpénzben kifizetjük a viszgálat díját, akkor megoldható előjegyzés nélkül. És lőn, hirtelen hely is lett a sűrűn teleírt lapon, és 10 perc múlva mehettem is be a gépterembe.
Ez volt a magánosított egészségügy. Jobb ez? Nem hiszem.


Vizitdíj automata
A kórházban az ápolás után lehet rendesen is kifizetni a vizitdíjat. De amikor az orvoshoz vizsgálatra mentünk, akkor az automatából kellett vennünk egy fecnit. Mivel önálló járásra korlátozottan voltam képes, ezért kedvesem kísért el. De egyikünknél sem volt apró. A kórházi portás szerint 100 méteren belül meg se kíséreljünk váltani, úgysem lesz senkinek (vagy nem hajlandó).

A dolog furasága, hogy a bejárat mellett ott volt egy kávéautomata. Amely alkalmas papírpénzzel való fizetésre, ráadásul visszaad. A vizitdíj automata egyiket sem tudja. De most komolyan, ez a megoldás? Így kell csinálni?

Kaja

Az első nap megkérdezték hogy mit szeretnék, valóban volt kétféle menü, volt délutánra egy joghurt, szóval jónak tűnt az ellátás. Viszont szó sem volt szalvétáról, ásványvizet akkor ittam ha hoztam be magamnak, narancslé az csak távoli álom, és a gyümölcs is megállt egy fonnyadt mandarinnál, és a reggeli és vacsora is rendszeresen két szelet kenyér és egy szelet párizsi volt. Minden nap. Saját evőeszközzel, szigorúan.
A diétás nővér aranyos volt, egyszer elbeszélgettünk arról, hogy mennyiből kell nekik kihozni a napi kaját. Elárulta, 550 Ft jut egy ember egy napi élelmezésére. Abból viszont ez tényleg varázslás kihozni ezt az ellátást amit kaptunk. Ráadásul ha igaz amit írnak, miszerint 2007 novembertől a vizitdíj miatt kétszeresére sikerült emelni a kórházi ellátás napi étkeztetésre fordított összeget, akkor ez eddig 275 Ft volt??? Na, azért hazudni úgy kell hogy hihető legyen!
Ráadásul nem kéne idegesíteni ezzel a reklámmal a jónépet:


Széf

Mindenki aki volt már kórházban tudja hogy a pénze nincs biztonságban. Valószínű a besurranó tolvajok jelenléte (én is ksizúrtam egyet, szólunk a nővéreknek). De az a helyzet, hogy aki kórházba kerül, az nem a koronaékszereket rakja fel bejelentkezés előtt, plusz nem visz magával nagy mennyiségű pénzt. Vagy ha akaratán és előre nem tervezetten kerül be, akkor viszont van központi értéktároló, ahová akkor is eljut a pénz ha az illető öntudatlan állapotban érkezet be (mondjuk baleset a bankból jövet).
Vagyis a széf minden ágyhoz egyszerűen ökörség. Vagyis bizonyos válallkozások és politikusok szempontjából nem az, hiszen vastagot lehet vele szakítani. Ráadásul okoz majd egy csomó problémát, mondjuk ha a beteget mozgatják egyik osztályról a másikra, stb.
Viszont az ágyakra tényleg kéne friss matrac. Magamon tapasztaltam, a fájdalmaimmal egyenértékű fájdalmat kozott a kifeküdt matrac. Az ott dolgozók szerint 10 éve nem vettek friss matracokat, ami ugya jó esetben is azt jelenti (kórházról beszélünk!), hogy 10 éve folyamatosan használatban vannak a matracok. Ez kéne. Széf meg mehetne oda, ahová az okos politikusok el tudják passzolni. De ne az én pénzemen gazdagodjon!

Emberség

Szeretnék dícsérni is. Akik kezeltek, műtöttek, altattak, cipeltek, borotváltak műtét előtt, ápoltak, etettek, de még a takarítónéni is nagyon rendes volt. Emberi körülmények azért voltak, mert ők megteremtették. És helyettük szégyelltem magam azért a nagy 10L-es vizesballonért amit kitettek a nővérpultra kunyerálni, hogy rakjam bele az 1 és 2Ft-os érméimet. Mert tuti összejön majd annyi hogy vehetnek egy marék pillangót belőle. De egy hűtőre már nem fogja futni, pedig a jegelés miatt az egy fontos eszköz azon az osztályon ahol feküdtem.
Köszönöm nekik a gondoskodást, együttérzést és emberséget.

Reform

Kell, ez nem kérdés. A propaganda nyomja hogy már elkezdődött, meg ugye az elindulás és diagnózis részeken már túl is vagyunk. Mivaaaan? Ez eredmény és lépés előre?????? Már bocsánat (csúnya szavak jutottak eszembe), de laza hat évig semmi nem történt, továbbra sincs semmi, az meg milyen lépés előre hogy elindulás? Meg a vizitdíj része a nagy reformnak. Kösz, ilyen reformot én is tudok, nem kérem.
Ha a dolgok ilyen irányban haladnak, akkor félek a reformtól. Mert mindig azt hisszük hogy ennél rosszabb már nem is lehet, és aztán jön egy ilyen nagyszerű "reform". És kiderül hogy mégis.

Lendületben a gazdaság meg minden.
Ez igaz.
És gyorsulunk, ez is igaz.
De sajnos a lejtő alját még nem értük el.

Nincsenek megjegyzések: