február 27, 2008

Az ország versenyképessége

"Egy ország versenyképességét alapvetően a társadalmi kultúra határozza meg - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki bevezetőjében elmondta azt is, hogy a vállalati szintű termelékenység Magyarországon az utóbbi években csökkent, márpedig ez nem kormányzati kategória. " - írta ma a HVG online.

Fordítok. A vállalatok versenyképessége csökkent, de ez igazából nem a gazdaság, hanem az emberek miatt van. Abban meg sajnos nem tudunk segíteni.
Igaz, a bérek járulékterhelése kiugróan magas (a többi európai ország mindegyikében alacsonyabb ennél):












De büszkén mondhatjuk, a személyi jövedelemadó terén van ország ahol többet visznek el:

Például Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Angliábamn, Finnországban, Belgiumban, Svédországban és Dániában.

Az, hogy a címben szereplő (az átlagkereset 67%-án) mit is jelent, nem tudom.

Azt viszont igen, hogy nem mindegy mennyiből adok oda 10%-ot (mivaaan? 10%? szerintem ennél jóval magasabb az összeg, de mindegy).

Szóval utazok, látom az árakat, magasabbak. Nem mindenben, nem mindenütt. De a legrosszabb helyen sem duplája annak amit itthon fizetek. De alapvető dolgokért ugyanaz a pénz jár, például a benzin. Nézzünk számokat.
Ausztriában 1000 € a minimálbér. Mondjuk emberünk ennél kicsivel többet keres, legyen 1001€. Ebből 10% egészen més mint az itthoniból. Londonban minimálbéren keres egy konyhai lótifuti 350 ezret. Szegényeknek ebből vesznek el 15%-ot.
Magyarországon kevesebb mint 300€ a minimálbér, de az átlagbér is kevesebb mint mondjuk Ausztriában! Az árak ugyanazok.
De Belgiumban mondjuk 800.000 Ft egy átlagkereset, és a minimálbér is 300 felett van.

Nézzük meg a forgalmi adót (erről nem szólt a kormányfői beszéd):

Itt azt olvasom hogy:

Az általános forgalmi adó (ÁFA) kulcsa világviszonylatban is a legmagasabbak közé tartozik, mind a normál (25%), mind a kedvezményes (12%) adókulcsot tekintve.

De jó nekünk! Amikor százalékokról beszélünk, nem kéne kihagyni az abszulút számokat is. Mondjuk hogy ma egy magyar háztartás a bevétele hány százalékát költheti el (és összegben is) olyan dolgokra amely nem közvetlenül a létfenntartáshoz kapcsolódik?

És akkor ne beszéljünk arról (visszatérve a kezdőmondathoz), hogy miért is olyan rossz kedvű a magyar? Hát, mert ha odakinn (lásd mondjuk Ausztria), mindent befizet, akkor nyugodtan fekszik le aludni, megtette amit kell, nem jöhetnek elvenni amije van. Nálunk ugyanez nincs meg. Az ország egy része vállalkozik, és vagy a megélhetés vagy a kiszámíthatatlan és követhetetlen környezet miatt csalt, nem figyelt vagy akarattal nem vallotta be. Ma most BÁRMELY magyar vállalkozásban lehet olyat találni ami miatt valaki csúnyán leveheti.

„Tartós szabadság csak akkor jöhet létre, ha renddel párosul” - mondta miniszterelnökünk.
Ha e mellé odateszem azt a szót hogy "Új Rend", akkor egyből kikerülhetetlenül Orwell jut eszembe.
Innentől kötelező olvasmánnyá tenném az 1984-et.

február 24, 2008

88.80.13.160

A fenti címen érhető mostantól el a Wikileaks.
Egy olyan weboldal, ahol világméretű cégekre, vagy egyes országok kormányaira terhelő bizonyítékokat szeretnének közzétenni. Amolyan igazi vérbő böszmeségeket a világ elé tárni.
Whistleblowers. Az eredeti kifejezés az angol bobbies rendőrök viselkedéséből fakad, akik ha bűncselekményt láttak, megfújták a sípjukat, ezzel jelezve a többieknek és az állampolgároknak hogy bűn történt.

De most Amerikában (a szólásszabadság hazája!) szépen bírói ítélettel kötelezték a szolgáltatót hogy tegye elérhetetlenné a weboldalt. Ahogy Hofi mondaná:

Az első sorban ott ült a Cenzné, meg a .....
A férje...

Nem tudom hogy igaz-e amit írnak, valamint hogy a dokumentumok igazak-e. De amikor ilyet látok/hallok, akkor mindig feláll a hátamon a szőr. Vannak emberek akik úgy gondolják, az interneten elég lesz szépen lecsukni egy domain nevet, és megszűnik az oldal.
Most éppen egy bank miatt történt mindez, de ki tudja, lehet hogy ez csak egy fal duma, valamelyik kormány kérésére zárták be. Igaz, továbbra is elérhető.
A szerkesztők levélben köszönték meg a kitüntető figyelmet, ugyanis ez a hír most szépen körbejárja a világot, egyre többen tudnak majd az oldalról, és nagyszerű PR kampány volt nekik :-)
Akik pedig megpróbálják vcenzúrázni az internetet, kaptak egy leckét a dologból.
Bár ki tudja, a netet cenzúrázni nehéz, de azért lehet. Az híreket is cenzúrázzák, sőt itthon is.

Érdekes megnézni egy nap híreit kis hazánkban. Majd elolvasni a nemzetközi sajtót, a netes híradásokat, blogokat, majd a magyarországon kiadott idegen nyelvű napi (vagy heti) sajtót. Mintha nem is ugyanazon országról szólna az egyik, a másik és a sokadik!
A "mass media" ügyesen dolgozik, de aki egy kicsit is figel a világra, az látja, nem hazudnak. Csak agyonhallgatnak olyan dolgokat amiről beszélniük kellene. Vagy éppen mást helyeznek előre, bulvárhírek elnyomják a tudatunkat, stb.

Ezerszer feldobtam már, nincs válasz (a média nem mer hozzányúlni ismét):
- paprikaügyben volt már lényegi előrelépés, csuktak börtönbe embereket?
- hol van a madárinfluenza vírus?
- amikor a főállatorvos bejelentette hogy beoltatta magát (képernyőn!), plusz vakcinát akartunk eladni az egész világnak egy olyan vírus ellen ami akkor még nem létezett, szóval most mi a helyzet ezzel?
- Sorolhatnám.

Szomorú a helyzet. Itthon is és máshol is.
Kell az a Wikileaks.

február 21, 2008

Védjegypublikálás

Itt a legújabb átverés, szinte adja magát a dolog.
Lejár a bejegyzett szabadalom, kapsz egy levelet a megújításról, de amikor kipöngetted a 176,5 rugót, kiderül hogy ezért a pénzért csak egy újabb internetes adatbázisban lettél egy friss bejegyzés, a szabadalmad érintetlen, és meg kell újítani.

Lassan kezdem azt az elvet vallani, hogy ha egy cég ennyire hülye, akkor megérdemli. Vagyis nem a cég hülye, hanem a vezetője. Mert a Magyar Szabadalmi Hivatalt összekeverni a Trademark Publisher GmbH-val, és elhinni hogy ez az osztrák cég fogja majd meghosszabbítani, hááát.

A másik nagy oktalanság, az az a lehetőség, miszerint mindenféle jellemzők alapján kereshető a Hivatal adatbázisa. Igen, tudom, ez egy nyitott adatbázis, ez a lényege, de talán ki kéne venni a lejárat dátuma szerinti kereshetőséget. Az egyébként sem releváns adat, csak a csalóknak...

A továbbiakban viszont egy ettől kicsit elvonatkoztatott gondolat.

Beteg a magyar (és az uniós) jogrend.


Ha a jogrend alkalmas arra, hogy ilyen cégek (lásd csaló internetes szaknévsorok és társaik) létezzenek, majd a probléma napvilágra kerülése után sok évvel még mindig hívogatják a frissen bejegyzett vállalkozásokat, akkor ott valami nagyon nincs rendben.

Úgy tűnik hogy az igazságszolgáltatás kifejezést törölhetjük a használtak közül. A magánembernek magánember ellen akor lehet igaza ha több pénze van. Magánembernek cég ellen kevés esélye van (kevesebb a pénze). Cégnek cég ellen nincs esélye (annyira hosszú a folyamat, hogy mindegy kinek van igaza, az éli túl akinek több a pénze). Szóval marad a jogszolgáltatás kifejezés. És ehhez a bíróságok asszisztálnak, nem tesznek ellene semmit.

Szomorú. Sok munkával eljutunk oda ahová soha nem akartunk menni. Tiszta Amerika.

február 17, 2008

Dark Ages

Történelemtankönyv részlet 2087-ből:

A rendszerváltozás utáni kormányok egyike sem volt képes igazi változást létrehozni az ország gazdaságában, hiszen a rendelkezésükre álló négy évből az első másfél a saját adminisztráció felállításával és a többiek szidásával telt el. Ráadásul nem állt rendelkezésre az a szakképzett és a piaci viszonyokhoz szokott második és harmadik adminisztratív szint.
Ennek hiány akomoly gondokat okozott, kialakulására várni kellett még több mint kettő évtizedet.

A négy éves ciklusok ingamozgása (bal oldali kormány, majd konzervatív) megviselte az orszáűg gazdaságát, társadalmi rendjét. Első, igazi változásokra lehetőséget kapó kormány nyolc éve azonban a Sötét Korszak becenevet kapta az utókortól.

Az első ciklus végéig lényegi változás nem történt, majd a második ciklus feléig (a tulajdonképpeni kampányidőszak elejéig) továbbra is semmi. A változtatással járó terheket és elégedetlenséget hagyta a szocialista kormány az utódjára.

A nyolc év alatt a gazdasági fejlődés két évtizeden keresztül megteremtett 4 százalékos üteme visszaesett a mérhetetlenség (töredék %) kategóriájába. Ez komoly negatív hatással volt a gazdaságra, a társadalmi rendre és az emberek életének minden területére.

A pazarló állam és a megszorítások az élet minden területén, az emberek Banánköztársaságnak és Abszurdisztánnak nevezték maguk között az országot, utalva ezzel arra hogy a diktatúra erősödött, miközben az országban technikailag bármi megtörténhetett.
A vállalkozások és a magánemberek adószintje a világon a legmagasabb lett (az elvonás mértéke magánembereknél közel 50%, a cégeknél 70% fölött).

A rendőrség megítélése évszázadok óta nem volt ilyen negatív. Ennek oka az volt, hogy a fegyveres testület szolgálati idejének nagy részét pénzbehajtással, büntetésekkel volt szükséges eltölteniük, ezzel fedezve a fizetéseket, az eszközök pótlását. A köznép Fegyveres Útonállóknak becézte a rend felesküdött őreit. Az állomány felhígulása megállíthatatlanná vált (kevés pénz, egyre nehezebb munka, az állampolgárok aktív ellenállása a nevetségesen magas büntetések kiszabásakor).

Az egészségügy átalakítása a rendszerváltozás* óta téma volt, de egyik kormány sem mert belevágni, bonyolultsága és mérete miatt. A változtatás szükséges volt, de senki nem gondolta hogy az amerikai, bizonyítottan a magántőkének kedvező, és árfelhajtó hatású rendszer bevezetése lesz a nyerő. Ennek hatása a 2060-as forradalomig érezhető volt (ekkor államosították vissza az addigra 100%-ban privatizált egészségügyet, amely a népesség 60%-os csökkenésért volt felelős ez időszak alatt).

*Sok politikai erő rendszerváltoztatásként emlegeti a szocialista rendszer bukását. Pedig igazából ez változás volt, nem mutatható ki olyan egyetlen erő amely kiváltotta. A változás azonban a politikusok szájából jelenthette azt hogy tőlük független dolgoról volt szó, ezért előszeretettel kértek hitelt a változásban azzal hogy változtatásnak hívták azt.

Egy későbbi, államaudit felderítette, hogy a GDP 21%-a kerlt magánkézbe a Sötét Korszak 8 éve alatt. Valószínű ennek (is) köszönhető, hogy az addig népszerű Ferenc keresztnév gyakorlatilag eltűnt az országból.

A Sötét Korszak éveit és az ott elkövetett bűnöket, valamint a tanulságokat egy évtizeddel később kezdte el elemezni a nemzetközi szakmai közönség, és úgy döntöttek, hogy tankönyvi példa lesz belőle arról, hogy a tőke és pénz milyen borzalmas károkat tud okozni önzően, gyakorlatilag a károsokozás töredék százalékának reményében egy ország gazdaságában. Ennek hatására dolgozták ki a Nemzetközi Demokratikus Nyílt Irányelveket, és a közvetlen kötelező hathatvi szavazást és a parlamenti demokrációt felváltó egyenes döntési rendszert a világ szinte minden országában. A kormányok bukása és a közvetlen országirányítás 1000 állampolgárként lehetőséget adott a gyors, és azonnali döntésekre, miközben a döntés hatásait megélő lakosságnak az irányításra közvetlen és megdönthetetlen irányítása van.

Mondhatjuk azt is, hogy hazánk, Mandula hibáin okulva születhetett meg egy demokratikus és mindenki számára elfogadható rendszer, amely felváltotta a piacgazdaság és közvetett demokrácia sokat szidott világrendjét. Sajnos azok, akik akkor éltek, ezen rendszer változásának negatív hatásait érezték, de az új rendszert már nem élhették meg.

február 15, 2008

Feltört szerver


Szerencsére nem az enyémet nyomták fel.

Nem is ez a lényeg. Az ügyfelem honlapja ma reggelre hacker üzenetet közvetít a világ felé. Nagyszerű. Hívtam, szóltam neki. Megkért hogy a szolgáltatóval beszéljek már.
Következő telefon a szolgáltatónak ment.
- Jó napot kívánok, xy oldal az önök szerverén van, és feltörték.
- Máris nézem, igen, az oldal most nem elérhető, mert szervizeljük.
- Micsoda? Most mondom hogy feltörték! Látom a meghackelt oldalt a böngészőmben!
- Nem, technikai problémánk akadt, és javírjuk.
- Kérem ne nézzem hülyének. Látom hogy az oldalt feltörték, ez nem technikai probléma!
- A szerveren dolgozunk, nemsokára elérhető lesz, és a tegnapi mentést feltesszük.
- Jól van, köszönöm.

Most vitatkozzak vele?
Vajon milyen félrement logika mondatja azzal az emberrrel, hogy technikai probléma akadt. Milyen technikai probléma varázsol egy hacker üzenetet a képernyőre? Wincsi ledőlt? Akkor nagyon fura ledőlés (Neo, hiba van a mátrixban!), hogy ha simán elérhetetlenség helyett még üzen egyet a nagyvilágnak (tört angolsággal, de üzen).

De utálom amikor hülyének próbálnak nézni!

február 11, 2008

Víz/talaj/környezet terhelési díj

Most olvasom a szolgáltató ismertetőjét.
Vagyis amikor vizet fogyasztunk, akkor van:
- ivóvíz alapdíj (ez olyan díj amelynek nincs semmiféle tartalma, de van. Szerintem pofátlanság)
- ivóvízdíj - ez a fogyasztásunk
- csatorna alapdíj (lásd az első pont - miért is?)
- csatornadíj (ez amikor a vizet elvezetik) - mivel locsolunk is, ezért bizonyosan kevesebb a kimenő mint a bejövő mennyiség, erről nagyvonalúan szeretnek megfelejtkezni.
Ráadásul amikor bevezették a vizet, valamint csatornáznak, akkor fizetni kell érte. A szüleimnek úgy van vizük, áram, gáz a lakásban (kis faluban laknak), hogy a teljes költséget nekik kellett fizetni, az akkori TSZ pedig a faluig elvitette a vezetékekekt, és kiásatta az árkokat. Vagyis teljes áron kapták, de nekik is fizetni kell "alapdíjat". Ez szintén pofátlanság.
- vízterhelési díj - ezt eddig nem tudtam micsoda, utánanéztem. Ezt írják:
"A víziközmű szolgáltatók a - kezelésükre bízott szennyvízelvezető- és tisztító művek szakszerű üzemeltetésével – csökkentik élővizeink terhelését, megóvják vízkincsünk vízminőségét, védik vízbázisainkat. Ezáltal az egyik legfontosabb környezetvédelmi feladatot látják el az országban."
Tök jó, vagyis tisztítják a vizet, nem engedik a szennyező anyagokat a talajba vagy az élővizekbe.
De folytatják:
"Élővizeinkbe a teljes körű szennyvíztisztítás megoldatlansága miatt továbbra is terhelő anyagok kerülnek."
Nabazz. Vagyis tisztítanák, de mégsem. Azért hogy tisztítsák, külön díjat kell fizetni. Innentől viszont sokadjára feláll a szőr a hátamon. Azért kell fizetni, mert megoldják a szennyvíztisztítást, de a szennyvíztisztításért külön fizetni kell... Ez pont olyan mint amikor fizetem az adókat, melyből az állam közigazgatási szolgáltatásokat nyújt, egészen addig a pillanatig amíg egyszer nekem szükségem lenne erre a szolgáltatáűsra. Bemegyek a hivatalba, és agyament összegeket fizetek mindenért (átírás, igazolás, személyi, forgalmi, akármi). De ugyanez a vizitdíj is, mert ugye fizetek, de fizetni kell megint...

És akkor ugye ott van a talajterhelési díj. Ez egy ismét ügyesen kitalált dolog. Ha van a házad előtt csatorna, akkor ugyan jogodban áll nem csatlakozni (és tovább használni az ülepítőt), de fizetned kell. Nem is keveset (a vízdíj egyharmada).
Ez ismét képmutató magatartás. Mert amíg nincs csatorna, addig ugye nincs talajterhelés. Dehogynem, akkor is pontosan ugyanannyi szennyező anyag kerül a földbe! Csak mivel a csatornázás hiánya miatt nincs más lehetőség, ezért akkor nem kell büntetni (próbálnák meg, egyből megnőne a vízóraleolvasók kórházi számlája). De mégis, milyen logika ez?
Amíg nincs bolt a faluban, addig nem büntetjük a lopást?

Arról pedig, hogy az állam miért a legmagasabb Áfát használja egy ilyen alapszolgáltatásra, arról ne is beszéljünk. Kevés ennél alapabb igény van, simán mehetne 0%-kal.


február 10, 2008

Egészségügy

Nemsokára el kell dönteni hogy mit is szeretnénk.
Mindenkinek van rossz élménye az egészségügyel, a kórházakkal kapcsolatban, feltehetően ezért sok sok embernél nyitott fülekre talál az a felszólítás, miszerint változtatni kell.
Abban viszont, hogy ezzel a változással jobb lesz-e, nem vagyok biztos.

Nagyon frissek az élményeim, megosztok egy pár apróságot a kalandjaimból:


MR
Magánkézben levő MR (és CT). Külföldről hazaérve a kinti orvos tanácsát megfogadva azonnal oda mentünk. Ahol közölték hogy tudnak helyet adni a következő hónap közepére. Ja igen, de ez egy ambuláns eset, ha nincs diagszonsztizálva időben, akár egészségkárosodás vagy örökre megmaradó részleges rokkantság is lehet belőle. Talán jobb lenne ha valamit segítenének.
Megmutatták a bejegyzéseket aznapra, tele volt, nem volt lehetőség bejutni. Hacsak nem...
Közölték hogy amennyiben készpénzben kifizetjük a viszgálat díját, akkor megoldható előjegyzés nélkül. És lőn, hirtelen hely is lett a sűrűn teleírt lapon, és 10 perc múlva mehettem is be a gépterembe.
Ez volt a magánosított egészségügy. Jobb ez? Nem hiszem.


Vizitdíj automata
A kórházban az ápolás után lehet rendesen is kifizetni a vizitdíjat. De amikor az orvoshoz vizsgálatra mentünk, akkor az automatából kellett vennünk egy fecnit. Mivel önálló járásra korlátozottan voltam képes, ezért kedvesem kísért el. De egyikünknél sem volt apró. A kórházi portás szerint 100 méteren belül meg se kíséreljünk váltani, úgysem lesz senkinek (vagy nem hajlandó).

A dolog furasága, hogy a bejárat mellett ott volt egy kávéautomata. Amely alkalmas papírpénzzel való fizetésre, ráadásul visszaad. A vizitdíj automata egyiket sem tudja. De most komolyan, ez a megoldás? Így kell csinálni?

Kaja

Az első nap megkérdezték hogy mit szeretnék, valóban volt kétféle menü, volt délutánra egy joghurt, szóval jónak tűnt az ellátás. Viszont szó sem volt szalvétáról, ásványvizet akkor ittam ha hoztam be magamnak, narancslé az csak távoli álom, és a gyümölcs is megállt egy fonnyadt mandarinnál, és a reggeli és vacsora is rendszeresen két szelet kenyér és egy szelet párizsi volt. Minden nap. Saját evőeszközzel, szigorúan.
A diétás nővér aranyos volt, egyszer elbeszélgettünk arról, hogy mennyiből kell nekik kihozni a napi kaját. Elárulta, 550 Ft jut egy ember egy napi élelmezésére. Abból viszont ez tényleg varázslás kihozni ezt az ellátást amit kaptunk. Ráadásul ha igaz amit írnak, miszerint 2007 novembertől a vizitdíj miatt kétszeresére sikerült emelni a kórházi ellátás napi étkeztetésre fordított összeget, akkor ez eddig 275 Ft volt??? Na, azért hazudni úgy kell hogy hihető legyen!
Ráadásul nem kéne idegesíteni ezzel a reklámmal a jónépet:


Széf

Mindenki aki volt már kórházban tudja hogy a pénze nincs biztonságban. Valószínű a besurranó tolvajok jelenléte (én is ksizúrtam egyet, szólunk a nővéreknek). De az a helyzet, hogy aki kórházba kerül, az nem a koronaékszereket rakja fel bejelentkezés előtt, plusz nem visz magával nagy mennyiségű pénzt. Vagy ha akaratán és előre nem tervezetten kerül be, akkor viszont van központi értéktároló, ahová akkor is eljut a pénz ha az illető öntudatlan állapotban érkezet be (mondjuk baleset a bankból jövet).
Vagyis a széf minden ágyhoz egyszerűen ökörség. Vagyis bizonyos válallkozások és politikusok szempontjából nem az, hiszen vastagot lehet vele szakítani. Ráadásul okoz majd egy csomó problémát, mondjuk ha a beteget mozgatják egyik osztályról a másikra, stb.
Viszont az ágyakra tényleg kéne friss matrac. Magamon tapasztaltam, a fájdalmaimmal egyenértékű fájdalmat kozott a kifeküdt matrac. Az ott dolgozók szerint 10 éve nem vettek friss matracokat, ami ugya jó esetben is azt jelenti (kórházról beszélünk!), hogy 10 éve folyamatosan használatban vannak a matracok. Ez kéne. Széf meg mehetne oda, ahová az okos politikusok el tudják passzolni. De ne az én pénzemen gazdagodjon!

Emberség

Szeretnék dícsérni is. Akik kezeltek, műtöttek, altattak, cipeltek, borotváltak műtét előtt, ápoltak, etettek, de még a takarítónéni is nagyon rendes volt. Emberi körülmények azért voltak, mert ők megteremtették. És helyettük szégyelltem magam azért a nagy 10L-es vizesballonért amit kitettek a nővérpultra kunyerálni, hogy rakjam bele az 1 és 2Ft-os érméimet. Mert tuti összejön majd annyi hogy vehetnek egy marék pillangót belőle. De egy hűtőre már nem fogja futni, pedig a jegelés miatt az egy fontos eszköz azon az osztályon ahol feküdtem.
Köszönöm nekik a gondoskodást, együttérzést és emberséget.

Reform

Kell, ez nem kérdés. A propaganda nyomja hogy már elkezdődött, meg ugye az elindulás és diagnózis részeken már túl is vagyunk. Mivaaaan? Ez eredmény és lépés előre?????? Már bocsánat (csúnya szavak jutottak eszembe), de laza hat évig semmi nem történt, továbbra sincs semmi, az meg milyen lépés előre hogy elindulás? Meg a vizitdíj része a nagy reformnak. Kösz, ilyen reformot én is tudok, nem kérem.
Ha a dolgok ilyen irányban haladnak, akkor félek a reformtól. Mert mindig azt hisszük hogy ennél rosszabb már nem is lehet, és aztán jön egy ilyen nagyszerű "reform". És kiderül hogy mégis.

Lendületben a gazdaság meg minden.
Ez igaz.
És gyorsulunk, ez is igaz.
De sajnos a lejtő alját még nem értük el.