április 10, 2005

419 és scambaiting

Mit jelentenek ezek?

A 4-1-9 a nigériai büntető törvénykönyv idevaló fejezet, amely bünteti az ilyen típusú átveréseket.
Az átverés ügyes. Küldenek egy levelet, hogy örököltek/lehetőségük van hozzájutni/el tudják lopni/stb. egy nagyobb összeget, és ebből odaadnak neked pár millió dollárt. Csak oda kell utazni, aláírni papírokat, stb, stb, stb. A végén minden tízezerből van egy idióta aki a pénzét beáldozza (ugye milyen a kapzsiság?) és odautazik. Onnantól már bukta az ügy, ha szerencséje van, élve megússza.

Vannak más formái is az átverésnek, mondjuk hogy vásárolnának valamit tőled, és többet is fizetnének a nem létező ügyfelük nevében, ha a jutalékot odaadod. A végén a jutalék ugrik, de neked nincs bevételed.

A scambaiting nem más, mint az ilyen szemét gazemberek idejét lefoglalni ügyes - és gyanútlannak tűnő - levelezéssel, addig sem másokat vágnak át.

Hogy hogyan? Itt egy oldal, itt leírják mit kell tenni.

Én is minden nap százával kapok kéretlen leveleket.
Szépen szűröm őket, a maradékot meg törlöm. De úgy tűnik ez egy véget nem érő viadal.
Vannak közöttük scam és pishing emilek is. Na azokat tényleg utálom!
Itt van egy srác, aki időt és fáradtságot nem kímélve elkezdte szopatni őket. De csúnyán!


Javaslom, havonta mindenki válaszon ki egy ilyen szemét disznót, és izzasszuk meg őket!

Utólag csekkoltam egy pár scam emilt (ezeket szépen elteszem, később lehet rajtuk jókat röhögni). Ha lecsekkolod a feladót ezen az oldalon (a SmartWhois részre kell beírni az IP címet ahonnan jött), kiderül a turpisság. Mondjuk hogy az holland lottó nyereményről szóló értesítés Thaiföldről jön, vagy az eBay
accountomról szóló levél mondjuk egy francia szerverre mutat...

Ha már itt tartunk. Szerintetek hányféleképpen lehet leírni azt hogy Viagra?
Egy srác szerint a megoldás:
600,426,974,379,824,381,952
Hoppá. Azért van erre szükség, mert sokan szűrik a leveleket erre a szóra, és olvasás nélkül megy a kukába ha benne van a szó. (vagyis meg kell tanulni levelet írni emberek! Ugyanis ha a barátnőnek a céges emilcímére küldetek ilyen szavakkal emileket, van rá esély hogy soha nem ér oda....)

Nincsenek megjegyzések: