április 09, 2005

A világ érdekes. De sajnos nem láthatjuk az egészet, csak a médián keresztül.
És a média - hogy miért, azt most hagyjuk - furcsán egyoldalúan mutatja számunkra a világot.
Elkezdjük elhinni, hogy egyre több baleset történik a repülőgépekkel. Közben a tény az, hogy egyre több hírhez van már képanyag. Mert a televíziók nem szeretik az olyan híreket amihez nincs kép. Így egy komoly történés helyett elsőbbséget kap mondjuk az, hogy egy amerikai 90 éves ejtőernyősnek nem nyílt ki az ernyője, de aztán mégis. húúúúúú.

Arra is felfigyeltem, hogy ha egyetlen médiát böngészgetek, elkezd a világ beszűkülni. Mert nem látom kívülről magunkat. Meglepő, de ha valaki a Magyarországon megjelenő angol nyelvű lapokat és a magyar sajtótermékeket párhuzamosan olvassa, esetleg elkezd kételkedni abban, hogy ugyanazon országról írnak-e benne.

A világot láttatni engedi az internet. Mert elolashatjuk azokat a független (nagy hálózatoktól független) híreket is, melyeket sok nagy kormány "közellenségnek" tekint. Mert ők ki merik mondani ha egy újságíró (majdnem) meggyilkolása szándékos volt, nem pedig baleset. Vagy mert mernek egy másik szmneszögből tudósítani, mást sugallani "mint a világhatalmak szerint kéne". Tessék böngészni! Az egyik kedvencem az Aljazeera.

Nincsenek megjegyzések: