április 21, 2005

critical mass
Kritikus tömeg. Ezt a kifejezést - ha jól tudom - a fizikában használják. Amikor a mennyiségi változás minőségibe megy át. Erre gondoltak a bicajosok is.

A Critical Mass név története

A Critical Mass név Ted White 1992-ben készült Return of the Scorcher című dokumentumfilmjéből származik. A kerékpárosokról szóló film egyik jelenetében George Bliss egy tipikus kínai helyzetet elemez, ahol a bringások nem tudnak átkelni a kereszteződésen a folyamatos keresztirányú autóforgalom miatt. A lámpa nélküli csomópontban folyamatosan gyűltek a várakozó kerékpárosok, míg számuk elég nagy lett ahhoz - elérte a kritikus tömeget ahogy Bliss fogalmazott - hogy mindannyian egyszerre elindulva sikeresen átkelhessenek elállva az utat a keresztben közlekedő autók elől.

Holnap felvonul majd egy párezer bicajos a városban. Ott, ahol semmibe veszik a bicajosokat, most ők lesznek többségben. Az autósok persze idegesek lesznek a dugók miatt, de egyszer el lehet viselni nem????

Teljesen egyetértek mindenkivel aki kitolja a drótszamarat, és végre egyszer nyugodtan kerékpározhat a városban. Ahol a maradék 364 napján életveszély. Mert nem nézik embernek a bicajost.

Magam is találkoztam olyan autóssal, aki úgy vélte, nincs joga a bicajosnak az úton közlekedni. Hogy miért is, arra nem volt válasza. Mert ha az erősebb kutya b*szik, akkor a kamionosok nyertek, az autósok pedig mehetnek a sunyiba. Én kerekezek és autózom is. Szimpátiám a tietek, én nem fogok dudálni! :-))))

És ez már nem csak erről szól. Szól arról is, hogy a civil társadalom a saját kezébe veszi az érdekei érvényesülését, tesz valamit. Nem csak fikázik ha mások tennének valamit. Hanem tesz.

Nincsenek megjegyzések: