december 16, 2005

Jogdíj

Ez a fránya jogdíj már megint. De most kicsit kellemesebb hozzáállás.
Amíg a zenekiadók a jogtalan felhasználókat egyből bűnözőknek kiáltja ki, és megpróbál bevasalni komoly zsét a szabályokat megszegőktől, addig a fotóügynökségek egy kicsivel
normálisabb hozzáállást választottak. Elektronikus nyomozást folytatnak az internete, hogy megtalálják azokat a képeket amelyek tőlük származnak, de nincs megvéve, majd az adatokat először a sales osztálynak adják át. Vagyis a jogtalan felhasználóból megpróbálnak ügyfelet faragni, nem pedig bűnözőt. Ha ez a megközelítés nem megy, akkor jöhet a per.
Végül is, aki csodaszép fotókat készít, munkát, energiát, időt és pénzt fektet bele, jogosan várja el, hogy értékeljék a hozzáértését, az alkotását, vagyis szeretne további képeket készíteni, ebből megélni, alkotni.

Az internetes közösség egy kicsivel lazább hozzáállást választott, főleg a blog-ok azok, melyeknek nincs bevétele, nem tud fizetni egy cikkért, cikkrészletért, a blogger igazából az utalással, forrásmegjelöléssel, forgalommal "fizet". Azért egyes esetekben érdemes az alkotó engedélyét kérni, vagy figyelni a Creative Commons licenszet.

Nincsenek megjegyzések: