augusztus 31, 2006

Anyátok

Szeptember 1-től a vállalkozások dupla minimálbér után fizetnek majd járulékokat.

Lehet hogy a hiba az én készülékemben van, de nem értem, nem értek egyet.
A dolog lényege az, hogy az adók mértéke és igazságtalansága miatt (mire megy el? kampányra? évente újraépíthető utakra négyszeres EU áron? Budapest parkolási mizériájára? hová?) az embereknek elege van.
A vállalkozások ilyen terhek mellett egyszerűen nem tudnak működni. Valamilyen módon oka van annak, hogy a fizetések évek óta nem nagyon változnak (a valós fizetések sem), míg a költségek egyre csak nőnek. Ez bizonytalanná teszi a fogyasztót, tartalékol, a gazdaság nem mozdul, emiatt egyre kevesebb a pénzforgás, kevesebb munka, kevesebb pénz. Önmagát gerjesztő folyamat.

A dupla minimálbér után fizetendő adók ötlete onnan jött, hogy ugye mindenki trükközik, mert minimálbérre jelenti be az alkalmazottakat, és a többit (ha van) zsebből fizeti. De miért teszi ezt a vállalkozó?
Talán mert ha mindent fizetne rendesen, nem élne meg, becsukhatná a boltot. Vagyis kényszeredetten ugyan de trükközik. Látom hogy nem a pénzsóvárság, hanem a kényszer az ami ide juttatja az embereket. Senkinek nem hobbija hogy adócsaljon, mindenki szeret jól aludni éjszaka.

A kétszeres minimálbér után fizetendő járulékok egyértelmű deklarációja annak, hogy a kormány minek gondolja a vállalkozói réteget: csalónak, aljas gazembernek, bűnözőnek. Mert úgyis csal.

Ez az úgyis csal gondolkodás nem idegen, hiszen adójogszabályainkban ezer helyen előfordul az, hogy a feltételezés az hogy csal, az ellenkezőjét kell bizonyítani. Ahogyan a parkolásnál. Nem a társaság bizonyítja hogy ott áltam, hanem nekem kell hitelt érdemlően hogy NEM VOLTAM OTT!

Az adó is ilyen. Bizonyítanom kell hogy NEM használtam magáncélra a céges autót (juttatatás, hoppá egyből mehet rá a sokféle járulék), vagy hogy NEM telefonáltam a céges telefonon magáncélból.
Milyen világ ez?

Az emberek pedig ilyenek. Amíg értelme van a rendszernek addig fizetnek. Amikor elkezd túlzássá válni megkeresik a kiutat. Mert a magyarok (és mások is) ilyenek.
Amikor a megszorítás kicsapja a biztosítékot, akkor szépen elvonulnak a térre, fővárosba, akárhová, és csúnya nagy balhét csapnak. Minél nagyobb a nyomás annál nagyobb a balhé.

Gondolkodni kéne. Volt már rá példa hogy az adócsökkentés hozott összegszerűen több bevételt. Mert a hajlandóság nő, a rizikó és megtérülés onnantól nem arányos. Kevesebb pénzért kevesebben rizikóznak.
Vagyis ha a vállalkozások nem akarnak fizetni, vagy tömegesen migrálnak egyik adózási módozatból a másikba, az nem jó jel. Kitalálták ezt az eva-t, ez jó dolog.
De utána emelni az adót, miután cégek odamentek, ez nagyon átverés. (15-20, majd 25%).

Merjen már valaki nagyot gondolni, gondolkodni!
Jelen pillanatban Magyarországon a világ legmagasabb forgalmi adóját fizetjük, a vállakozás által megtermelt értek 2/3-a megy az államnak, 1/3-a marad. Abból lesz a fizetés, a fejlesztés, minden.
Közben balkánizálódnak Budapest útjai, csak a mongol idióta nem látja hogy nagyban lop mindenki aki a politika közelébe kerül. Vagyis fizess többet, de kevesebbet kapsz belőle.
Ilyenkor kéne egy NAGYFORMÁTUMÚ POLITIKUS. Aki megfelelő képzettséggel, múlttal és műveltséggel, megfelelő vagyonnal (amit nem akar tovább gyarapítani) helyére teszi a dolgokat.
De egyenlőre a XIX. század nagyjai sehol, elkopott a kultúra, a jövőkép alkotásának képessége, a nép (az istenadta nép) pedig négyévente elmegy, és valami ellen szavaz. De jó lenne már valakire vagy valamire!

Ha a kezembe fogok egy darabka sarat, és elkezdem formázni, görgetni, szép golyó lesz belőle.
Ha túl erősen szorítom, kifolyik az ujjaim közül. Most akkor a sár a hibás?



Nincsenek megjegyzések: