november 26, 2006

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy iPod.
(egyszer elgondolkodhatna valaki, hogy egy gyereket vajon mennyire zavar meg egy ilyen érthetetlen kezdés - most akkor volt vagy nem volt?)

Szóval az Ipod, amivel újra életre kelt az Apple mint márka. Baj is lett volna ha a feledésbe merül, mert szuper jó kis gépeket adtak a világnak, de olyan drágán hogy ne lehessen megvenni...
Szóval az iPod annyira száguld, hogy a Piciuha úgy döntött, nekik is ott kell lenniük ebben az iparban, digitális zene, mp3, szóval hajrá. Karácsonyra ki kellett hogy jöjjenek, ezért kiadták a Zune-t.
Ilyen a kettő egymás mellett:






















Nekem az iPod tetszik. Barbara Streisand és mondjuk Natalie Portman. Azért akad szépségben és kecsességben különbség. Ettől még lehetne akár szuper gépezet is, de mégsem. A Picipuha nem tudta meghazudtolni önmagát. Lopott, és lopásban sem jeleskedett.
Lássuk miért.

Doug Morris nyilatkozta (CEO of Universal Music Group) hogy:
"These devices are just repositories for stolen music, and they all know it, so it's time to get paid for it."
"Ezeket az eszközöket (itt az mp3 lejátszókra gondolt) lopott zenék lejátszására használják, itt az ideje hogy fizessenek (olvasd: fizessenek nekünk) érte."
Így elsőként, de a PiciPuha fizet ezeknek a srácoknak jogdíjat (vagyis feltételezésért, hogy majd lopott zenéket is lejátszanak rajta).
A Zune WiFi (drótnélküli) rendszerrel is felszerelt, így simán át lehet küldeni egy másik Zune-re a zenéket amiket rajta tárolsz. Melyek ezek után három nap múlva (vagy három lejátszás után) megsemmisítik magukat, eltűnnek. A Picipuha így képzeli el a jogvédelmet.
A gép akkor is megsemmisíti az átküldött file-t, ha az nem jogvédett, mondjuk hogy felolvasok neked egy szerelmes verset, akkor is. De ha mondjuk Creative Commons licensz alapján szabad felhasználásúnak jelölöm meg az általam elkészített zenét, akkor is. Vagyis feltételezi rólam hogy jogsértően viselkedem, és korrigál, tanít, büntet, letöröl. Defective by design. Mindezt azok az emberek (film és zenei jogvédelem okosai) akikről kiderült, velük és a jogvédelem adta kiskapukon keresztül sikkasztott Berlusconi milliárdokat.

Jelzem a DRM dologra van megoldás, egyszerűen át kell nevezni a zenét mondjuk .jpg kiterjesztésűre, átmásolni együtt egy másik igazi képpel a másik gépre, majd visszanevezni.

Na mindegy, ez most a Zune-ről szól.
A Chicago Sun-Times írója azt mondja:
- Az Apple a piac 85%-át uralja, mert az adja az embereknek amit azok várnak.
- A kisebb gyártók folyamatosan keresik, azt, amit az emberek nem kapnak meg az Apple-től.
- A Picipuha pedig a termékével kiszolgálja a zeneipart (a felhasználó igényeire pedig tojnak)

Így a Zune (szerinte) feledésbe merül hat hónapon belül. Jó lesz elfelejteni.

Nincsenek megjegyzések: