november 04, 2006

Jogdíj

Két kishír a jogdíj arénából.

SONY: Minden eszközzel megakadályozzák a PS3 európai behozatalát. (jox.hu) (erről írtam már én is)

Sokan bírálták a Sony-nak ezen intézkedését, azt gyanítva, hogy a japán elektronika-gyártó meg akarja akadályozni, hogy a játék európai szerelmesei "túl korán" megszerezzék a PS3-at, annak ellenére, hogy így busásan meg kell fizessék az árát.

A szóvivő a következőket válaszolta: "Végtére is meg szeretnénk védeni a európai felhasználókat olyan hardver vásárlásától, amely nem felel meg szigorúan az európai biztonsági előírásoknak." Arra is felhívta a figyelmet, hogy a japán vagy amerikai PS3 modellek nem fogják lejátszani az megelőző két modellre gyártott, Európában forgalmazott szoftvereket, nem fogják lejátszani az EU-s Blu-ray filmeket, és nem érvényes rájuk a garancia sem.

No kérem. Mindez a mi védelmünkben t0rténik, nem akarják hogy túl drágán vegyük meg
.
A fogyasztó ugyanis hülye, nem tudja eldönteni hogy kell-e neki ennyiért vagy sem.Meg akarnak védeni attól a szartól ami az Amerikai és az Ázsiai piacon már kinn van.
Azt is a mi érdekünkben csinálják, hogy az előző PlayStation játékokat nem lehet majd ezen az újon lejátszani. Meg akarnak védeni attól a sok szar játéktól. Még szerencse hogy van jobb, új, lehet fizetni érte.

Csak ne jutna a SONY-ról mindig az a bizonyos rootkit botrány
...

Jöjjön a másik hír:

A saját célú CD-másolás legális kéne legyen (jox.hu)
Erről nem egyszer írtam már, sőt. Szerintem jogellenes az írható CD-k árában a jogdíj. Ugyanis feltételezik a rosszhiszemű használatot, amely akár az alkotmányos alapjogokkal ellentétes is lehet. Plusz nincs kedvem pénzt tenni Jimmy örököseinek zsíros szebébe akkor amikor magamnak kiírom a saját fotóimat. De ez történik.
Az már csak egy külön szépsége a történetnek, hogy ha egyszer kifizettem a jogdíjat a nyers CD árában, akko miért nem használhatom akár jogdíjköteles tartalom másolására???
Kíváncsi lennék egy jogász szakértő véleményére...

Nincsenek megjegyzések: