augusztus 31, 2006

Anyátok

Szeptember 1-től a vállalkozások dupla minimálbér után fizetnek majd járulékokat.

Lehet hogy a hiba az én készülékemben van, de nem értem, nem értek egyet.
A dolog lényege az, hogy az adók mértéke és igazságtalansága miatt (mire megy el? kampányra? évente újraépíthető utakra négyszeres EU áron? Budapest parkolási mizériájára? hová?) az embereknek elege van.
A vállalkozások ilyen terhek mellett egyszerűen nem tudnak működni. Valamilyen módon oka van annak, hogy a fizetések évek óta nem nagyon változnak (a valós fizetések sem), míg a költségek egyre csak nőnek. Ez bizonytalanná teszi a fogyasztót, tartalékol, a gazdaság nem mozdul, emiatt egyre kevesebb a pénzforgás, kevesebb munka, kevesebb pénz. Önmagát gerjesztő folyamat.

A dupla minimálbér után fizetendő adók ötlete onnan jött, hogy ugye mindenki trükközik, mert minimálbérre jelenti be az alkalmazottakat, és a többit (ha van) zsebből fizeti. De miért teszi ezt a vállalkozó?
Talán mert ha mindent fizetne rendesen, nem élne meg, becsukhatná a boltot. Vagyis kényszeredetten ugyan de trükközik. Látom hogy nem a pénzsóvárság, hanem a kényszer az ami ide juttatja az embereket. Senkinek nem hobbija hogy adócsaljon, mindenki szeret jól aludni éjszaka.

A kétszeres minimálbér után fizetendő járulékok egyértelmű deklarációja annak, hogy a kormány minek gondolja a vállalkozói réteget: csalónak, aljas gazembernek, bűnözőnek. Mert úgyis csal.

Ez az úgyis csal gondolkodás nem idegen, hiszen adójogszabályainkban ezer helyen előfordul az, hogy a feltételezés az hogy csal, az ellenkezőjét kell bizonyítani. Ahogyan a parkolásnál. Nem a társaság bizonyítja hogy ott áltam, hanem nekem kell hitelt érdemlően hogy NEM VOLTAM OTT!

Az adó is ilyen. Bizonyítanom kell hogy NEM használtam magáncélra a céges autót (juttatatás, hoppá egyből mehet rá a sokféle járulék), vagy hogy NEM telefonáltam a céges telefonon magáncélból.
Milyen világ ez?

Az emberek pedig ilyenek. Amíg értelme van a rendszernek addig fizetnek. Amikor elkezd túlzássá válni megkeresik a kiutat. Mert a magyarok (és mások is) ilyenek.
Amikor a megszorítás kicsapja a biztosítékot, akkor szépen elvonulnak a térre, fővárosba, akárhová, és csúnya nagy balhét csapnak. Minél nagyobb a nyomás annál nagyobb a balhé.

Gondolkodni kéne. Volt már rá példa hogy az adócsökkentés hozott összegszerűen több bevételt. Mert a hajlandóság nő, a rizikó és megtérülés onnantól nem arányos. Kevesebb pénzért kevesebben rizikóznak.
Vagyis ha a vállalkozások nem akarnak fizetni, vagy tömegesen migrálnak egyik adózási módozatból a másikba, az nem jó jel. Kitalálták ezt az eva-t, ez jó dolog.
De utána emelni az adót, miután cégek odamentek, ez nagyon átverés. (15-20, majd 25%).

Merjen már valaki nagyot gondolni, gondolkodni!
Jelen pillanatban Magyarországon a világ legmagasabb forgalmi adóját fizetjük, a vállakozás által megtermelt értek 2/3-a megy az államnak, 1/3-a marad. Abból lesz a fizetés, a fejlesztés, minden.
Közben balkánizálódnak Budapest útjai, csak a mongol idióta nem látja hogy nagyban lop mindenki aki a politika közelébe kerül. Vagyis fizess többet, de kevesebbet kapsz belőle.
Ilyenkor kéne egy NAGYFORMÁTUMÚ POLITIKUS. Aki megfelelő képzettséggel, múlttal és műveltséggel, megfelelő vagyonnal (amit nem akar tovább gyarapítani) helyére teszi a dolgokat.
De egyenlőre a XIX. század nagyjai sehol, elkopott a kultúra, a jövőkép alkotásának képessége, a nép (az istenadta nép) pedig négyévente elmegy, és valami ellen szavaz. De jó lenne már valakire vagy valamire!

Ha a kezembe fogok egy darabka sarat, és elkezdem formázni, görgetni, szép golyó lesz belőle.
Ha túl erősen szorítom, kifolyik az ujjaim közül. Most akkor a sár a hibás?



benzinar.info


Újabb érdekes benzinár történet.
Tegnap autóztam az M7-es pályán Budapest felé. Mit láttam? Ezt:
Na most ezt momentán nem értem. Vagy olcsóbb a 100-as benya mint a 98-as, vagy valami furcsa betegség kezd eluralkodni az M7-es kutasok között. A héten az ESSO-nál kezdődött, a majdnem 400 forintos 98-as árral, most folytatódik aOMV-nél a 315 Ft-os 100-as benzinnel. Vagy időutazás netán?



augusztus 28, 2006

benzinar.info


Szombaton fotóztam.

Kíváncsi vagyok hogy tévedés vagy tényleg ennyiért adták a benyát?

Ja, Esso kút, Budapest felé az M7-en, 85-ös km.

Kaptam egy hivatkozást az ÉlőbenaVárosból blogról.

Autó

Érdekes esetet láttam a minap.
M1/M7 kifelé vezető közös rész, Agip kút előtt összevissza sávok (Budaörsre, IKEA, Auchan, kúthoz, McDonald's-hoz, stb). A hely alapból is eléggé zűrös, csak a környéken lakók közlekednek nyugodtan.
Ezt a részt nem is olyan régen feltúrták, innen oda, onnan ide nem lehet kanyarodni, én is vétettem, pedig napi rendszerességgel jártam arra. Vasárnap is vétett egy autós, csak ő nem használta az eszét és a féket.
Szépen felfutott a benzinkút előtt a szalagkorlátra. Ahogy kell. Két kerék közé kapta, és felfeküdt rá :-)
Az izgalmas rész azonban csak innen kezdődött.
A képen is látható úttelenőrző autó a pályáról észrevette a balesetes autót, és szépen leállósávon visszatolatott a kihajtóig. Ez már magában laza életveszély (nem neki), megérdemelne egy durva nagy taslit. Mert ugye első kijárón kimegy, visszajön szépen. Elrepül az autó?? Vagy mire gondolt a sofőr?
Kedvesem meg is jegyezte hogy milyen rendes, segíteni állt meg. Lenyugtattam, ugyanis szerintem büntetni állt meg. Tereptárgyakban kár keletkezett, valakinek ki kell majd fizetni...
Lassan a rendőrség is megérkezett, teljessé vált a csapat. Vajon ki az aki segíteni is fog szerencsétlennek?


augusztus 21, 2006

Anyátok

A napokban már nem egyszer írtam arról hogy miért nem szeretem Budapestet és vezetőit.
Tegnap örültem hogy nem vagyok ott. Igaz, tüzijátékot egyszer néztem meg, akkor és ott eldöntöttem hogy utolsó alkalommal. Ez volt 15 ével ezelőtt.
15 év nem volt elég arra, hogy valami használható rendszert találjanak ki a város vezetői arra, hogy egy tüzijáték ne egész napos elfoglaltság legyen. Gigadugó, tömegnyomor, és innen csak idő kérdése volt hogy egyszer egy vihar miatt katasztrófa legyen a vége. Mert sokszázezer ember együtt egyszerre az biztos katasztrófa. Jó sokáig nem történt meg.
Most pedig indul a menetrend. Jajj, ki volt a felelős, intézkedések, szigor hogy ez legközelebb ne fordulhasson elő (mindig ez van, petárdagyárat is utána ellenőríznek szigorúan miután egy eldurrant nagyon durván)
Tegnap éjjel az egyik hírműsor elkezdte feszegetni a kormány felelősségét. Ki lehet találni a műsor politikai irányultságát. Mindegy, engem sokkal inkább az érdekel, hogy a város vezetése vajon mennyire volt felkészülve egy ilyen eseményre? Minden ekkora városnak van katasztrófaterve, kicsi, közepes és nagy balhékra. Most elindult a gépezet? Megtörtént? Végrehajtható-e a terv? Ha ilyen népsűrűséget hoz egy esemény, akkor mennyire volt biztosítva a mentők, tűzoltók haladása? Felkészülten várták a lehetséges eseményeket a kórházak? Tett valamit a város vezetése amikor a helyzet már feltételezhető volt (20 és 21:00 között)?

A mérleg: 3 halott, 300 sebesült (szerintem ez sokkal magasabb szám, csak nem a mentők látták el)

A főpolgármester elkezdte a felelős keresését. Gábor, TÜÜÜKKÖÖÖRR! És meg is van.


Itt egy topic
Itt egy blog
A CNN híre

augusztus 19, 2006

Dizájn


Pálcikaember harca az alkotója ellen.

Respect the lunatics






Sárgolyó. És nem csak a Földgolyóbisra szokták ezt használni.
Japán elfoglaltság, a neve dorodango.
Végy egy sárgolyót, simogasd addig amíg megszáraz és szép kerek, majd csiszolgsd addig ameddig el nem éri a tökéletes golyó formát. Ha túlélted, akkor van egy csoda fényes sárgolyód.

augusztus 18, 2006

JabJab


Ilyen az amikor a releváns kulcsszavak visszaütnek :-)

Anyátok

Keveset tömegközlekedem, ezt előre kell bocsájtanom.
De minden évben rákényszerülök egy párszor, és ezek a pár órás kalandok bebizonyítják ismét és ismét hogy semmi értelme BKV-val utazni (ha van bármely más lehetőségem is).
Koszos, büdös, menetrend nuku, légkondi nyáron nuku, kettő embernek már igen drága, soroljam?
Legutóbb a HÉV volt a F1-ről hazafelé, hááát... Fél óra volt amíg befutott egy vonat, aki nem ismeri a rendszert, annak nem egyszerű művelet jegyet venni...
A hírek pedig tele a működésképtelen villamosról, kidőlt karóról, leállő közlekedésről.
Már mindenki volt felelős, csak az utast nem szidták még, valamint a vezetőség (város, BKV) sem volt hibás.
Persze.

Ja, a Margit híd budai hídfőnél azt a flikkflakkot aki beletette az új villamos peron miatt, na az nézze meg egyszer hogy egy busz hogyan kanyarodik!!! B+JQA!

Úgyhogy ismét well said!
Ha idióta városvezért megválasztják ismét, én is jelöltetem magam legközelebb! (vagy a macskámat, még nem döntöttem el)

augusztus 04, 2006

Blog

Dilbert. Aki nem ismeri, gyorsan sipirc a legközelebbi könyvesboltba!
Scott Adams valami olyat alkotott mely kötelező olvasmány mindenkinek aki szembesült már nagyvállalattal, látott már kis dobozokba zárt embereket dolgozni, vagy éppen egy nagy térben dolgozik sokan másokkal, a vele szembe ülőtől csak egy pozdorja magasítás választja el.
De azoknak is ajánlom akik szeretnék megérteni hogy a gigacégek mint a picipuha vagy a bankok miért ilyenek amilyenek.

Szóval Scott Adams szerint minden bajok oka a meleg. Mert bárki aki moderált hőmérsékleten normális reakciókat mutat, embertelenül tud viselkedni ha túl meleg van. Lásd budapesti villamoson állat módjára transportált embertömeg, vagy olyan emberek akik bombát rögzítenek a testükre önszántukból.
Egy kis légkondicionálás csodákra képes.

Persze a globális felmelegedés ennek ellenében megy.
Nemsokára megjelennek az első izlandi terroristák, és vigyáznunk kell majd azokkal az eszkimókkal is akik repülni tanulnak...


Ekszperiment

A WiFi világában élünk. Már van internet hozzáférés a gyorsétteremben, szállodában, reptereken, majdnem akárhol. De igazából lehet hogy a szomszédnak is van drótnélküli rendszere, akkor lehet onnan is netezni. De van aki autózik körbe a városban, és nem csak netezni akar ingyen, hanem adatokat lopni. Ezért ügyesen be kell csukni a kapukat, különben még rádront az internetrendőrség hogy filmet töltesz le, és kötél általi főbenlövésre ítélnek szigorítottan tizenöt évre. Hogy nincs is internetrendőrség? Majd lesz.
Mindegy, maradjunk egyenlőre a témánál.
Ha a szomszéd lopja a netet, akkor jól le kell titkosítani. Vagy, egy kicsit össze kell zutyálni az onnan érkező dolgokat. Például poén az, ha minden kép ami átmegy a wireless router-en, elhomályosodik. Vagy a képek fejjel lefelé jönnek le neki.
Hogyan? Így.

augusztus 03, 2006

Egysejtű

Ezt írta a Népszabadság online:
Előző cikkünkben azt kérdeztük, mi a jó isten van ebben az országban. Válaszunk az, hogy ez.
És akkor innen lehet visszafejteni a történet fonalát.

Don't respect the lunatics

Tévedtem. Mégsem az angolok a legidiótább nép az univerzumban, kiderült hogy mi magyarok vagyunk azok.
Van itt egy közvéleménykutatás (Gallup) mely szerint a megkérdezett emberek negyede emlékszik arra, hogy az MSZP választási kampányában szerepelt "a súlyos gazdasági problémák azonnali rendbetételének a szükségessége"

Ugyanígy, a megkérdezettek egynegyede vallja azt, hogy a most bejelentett megszorítás-csomag összehangban áll a kormány választás előtt tett ígéreteivel.

Vagyis a népesség feltehetően negyede már úgy gondolja hogy azt kaptuk amit ígértek.
Innentől minek haragszunk a politikusokra???????
Teljesen mindegy mit hazudnak, eltelik pár hónap, és elhisszük amit mondtak.
Tényleg mi vagyunk az univerzum leghülyébb nemzete.

Kéne egy független dokumentumtár, amiben a politikusk nyilatkozatai maradnának meg, választási ígéretek, plakátok, stb. Hogy szembesíteni lehessen a politikusokat azzal amit mondtak egy hete, egy hónapja, egy éve, de az embereket is hogy mit hallottak egy éve, egy hónapja, egy hete.


augusztus 02, 2006

Respect the lunatics

Egy csomó hír kezdődik így:
"Angol tudósok bebizonyították, hogy

...és folytatódik ilyenekkel hogy

(...) 27 százalékkal több nő szeretné ha a szempillája 47%-kal lenne dúsabban kívánatos.

És akkor a rádióállomások felkapják a hírt, idézik, blablabla.

Ebből nekem két dolog jön le.
1, Az angol tudósok léte kamu.
2, Az angolok idióták.

És lőn, íme a bizonyíték. Egy átlag angol nem képes mérni azt az időt amennyi egy tojás lágyra, félkeményre vagy éppen keményre főzéséhez kell. Ezért elkészítettek egy olyan tojást, amely kellő idő főzőcske után megmutatja hogy készen van.

Az alábbi megoldhatatlan probnlémákkal találja szemben magát az idióta angol:
- olyan tojást kell vennie a boltban amely lágy- félkemény vagy kemény. De honnan tudja előre hogy melyiket szeretné majd másnap reggel?
- mi van ha a tojás címeres oldalával lefelé találja magát a főzővízben?

Angol tudósok, itt egy megolásra váró feladat!

Dizájn

Pénztárca melyet hajtogatott mátrix nyomtató papírnak álcáztak.
















De van boríték álca is :-)
Zseniális nem?

















(via Boing Boing)