október 15, 2007

EVA

Egy egészen komplex probléma, az adócsökkentés (vagy növelés). Mert sokak szerint (és erre nemzetközi tapasztalatok is vannak), az adócsökkentés és egyidejűleg a szankciók emelése, a kiskapuk bezárása bizony növeli a befizetett adó mennyiségét. De mint a szakemberek megállapították, ez a képlet nálunk nem igaz. Az eva az adóelkerülők paradicsoma, az önfoglalkoztatás burjánzik, és egyéb szörnyűségek.

De egy kicsit nézzünk már vissza kérem!
Sok sok vállalkozás azért választotta az eva-t, mert a könyvelője jelezte hogy ez jobb. Persze ebből sokaknak a könyvelőnek valóban jobb (kevesebb meló), de igazából csak addig volt nagyszerű amíg 15% volt az eva. Megemelték, 25% lett. Pluszban jönnek a frissebbnél frisebb adók, amelyeket ezen felül kell majd fizetni. Perzse mindezt a szemét adócsalók megszorongatása miatt.

Egy picit azért álljunk meg. Nézzünk meg egy másik megközelítést.

De előtte egy grafikon ebből a tanulmányból:

A kék a munkavállaló költsége, a piros a nettó jövedelem ha ugyanez a munkavállaló eva-s, és a zöld ha alkalmazott. Hoppá, ugye?

Vagyis ha alkalmazotti jogviszony helyett a cégek ráveszik az alkalmazottakat (kicsivel több fizu reményével, vagy akár erőszakkal) hogy eva-s vállalkozó legyen, akkor az 1 miller bruttó bérköltségből alkalmazottként cca 380 ezer a nettó, míg eva alanyként 800.000. Tehát a munkaadó beajánl a 380 helyett 420-at, és neki feleződik a költsége...

De természetesen nem az a barom aki kitalálja ezeket, hanem az aki visszaél vele. Mert az emberek nem az kevesebb ellenállás irányába mennek. Mert egyébként alig kell adózni, az adókat kiszámoltatni, tiszta öröma a vállalkozók élete.
Ki kell facsarni a szemetekből az utoló fillért is, különben miből lesz a zsíros állás kormányhivatalokban és intézményekben? Ahol ilyen okosakat lehet mondani sok pénzért...

Na jó, a fenti vélemény indulatból született, aki írta a tanulmányt tutira okos és hozzáértő.
Viszont egy újabb megközelítást is dnék a történetnek.

Volt egy idő amikor a parasztot sanyargatták a kilnceddel és a tizeddel. A szemét földesúr elvette a megtermelt javak 10%-át, egy másik 10%-ot meg oda kellett adni az egyháznak.
Ebből építettek várakat, ebből volt minden ami akkor közigazgatás volt, utak is születtek, stb. Az egyház meg szépen templomokat épített.
Most az elvont 60-70 (néhol 80) %-ból (igen, tessék számolni, abból a nettó fizetésből még áfás terméket vesz a polgár!), szóval most az elvonás 3-4x annyi mint akkor, mégis, utak alig épülnek, az urak az adó további növelésén törik a fejüket, és csak leépül minden (tipikus példa Budapest, amely az elmúlt 15 év alatt lassan Tirana szintjére süllyedt).

Szóval az akkori 20% elvonás elég volt mindenre, a mostani 70% nem elég. És erre teszünk ár egy friss adminisztratív réteget, az EU-s intézményeket. Hurrá.

Ha ez így van, akkor mi lenne ha:
- a bevételi oldal lehyett a kiadási oldalt is megnéznék? Ott miért nem lehet vágni (mondjuk 50%-ot)?
- az önnmaga fenntartását finanszírozó rendszer alkalmatlan feladatára
- a költségét sem kitermelő adóbehajtó intézmény szorul reformra nem az adók.

És figyelem. Az ország lakosságát NEM LEHET LEVÁLTANI!. De van akit igen.

Nincsenek megjegyzések: