december 15, 2007

Klímakonferencia

Eredményes volt a klímakonferencia - mondják.

Igaz, senki nem engedett az álláspontjából. A fejlett országok (élen az Egyesült Államokkal) nem csökkentik az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtását, a fejlődő országok pedig azzal érvelnek, hogy ők most vannak azon a fejlettségi szinten, ahol a fejlett országok voltak amikor olyan sokat kibocsájtottak. És itt érdemes egy kicsit elidőzni.

Nézzük meg Magyarországot 20 évvel ezelőtt, és ma. Akkor sem a technológia sem a pénz nem állt rendelkezésre hogy odafigyeljünk a károsanyag kibocsájtásra. Amerika ráadásul már akkor is elöljárt a légszennyezésben. Ma sokkal könnyebben aláírná azt, hogy visszaveszi a kibocsájtást (de még ezt SEM teszi), mint mondjuk 20 évvel ezelőtt. Pluszban - mivel nem ugyanazon a pályán vagyunk - ezért a gazdasági fejlődés egy szintjéhez, és nem az évekhez kéne igazítani a kibocsájtást. Kicsit zavarosra sikerült, de megmagyarázom. A XX. században kibocsájtott károsanyagot kéne összeadni, és kvótát meghatározni. Ugyanígy a XXI. századra. Így a gazdaságilag fejletlen országokat nem érintené hátrányosan az elmaradásuk, ők (füstölöghetnének még egy kicsit), miközben azok akik már "kiszennyezték magukat", nagyon visszafognák a rendszert.

De nem ez történik. Az Egyesült Államok a megszokott arroganciájával obstruálja a környezetvédelmi törekvéseket, és magyarul szólva szarik az egészre. Csak neki legyen jó. És lehessen parolázni a Hummerekkel Irakban.

Nincsenek megjegyzések: