október 19, 2007

BKV reklám - Idegesítsük az autósokat!


Nehéz hozzátenni ahhoz a blogbejegyzéshez amiből a képet és a témát merítettem.

Mert olyan szépen összefoglalta, idézek:

"Budapest közlekedési viszonyait talán úgy lehetne legpontosabban jellemezni, hogy az angol főváros autómennyisége párosul a román utakkal és az albán közlekedési morállal."

Vagy másik:


"Így aztán az akció eredménye mindössze annyi, hogy az autósok többségének a táblák elolvasása után hirtelen elkezd nehezedni a lába, és ellenállhatatlan késztetést érez, hogy a gázpedálra lépjen, és csikorgó gumikkal kilőve elcsapja a kis rohadékokat."

Ugyan már egy ideje vidéki versenyző vagyok ismét, de nem tudom elfelejteni azt a pár évet amikor Budapesten naponta másfél órát tömegközlekedtem. Büdös trolik, megzakkant arcok és tekintet nélküli tekintetek a metrón, a nyárin is fűtő buszok, stb. És azóta van nagyszerű légkondi nélküli villamos, mindenféle egyéb nyalánkságok. A bicajos tüntetéseken (amikor az autósokat próbálták feltartóztatni egy kicsit), kiderült hogy aki akkor buszra szált az tévedett ugyan, de meg is szívta.
Nincs igazi P+R lehetőség tömegközlekedés támogatással, elkerülő utak, szóval maradt az egész az ami volt (vagyis kicsit visszafejlődött). Ide? Minek?

október 17, 2007

Ha lemásolod az oldalam kódját lelőlek!


Ha lemásolod az oldalam kódját, lelőlek.
Ha csak megnézed, akkor beperellek.

Na jó, az első állítást én találtam ki.
A másodikat azonban egy ügyvédi iroda Amerikában.

Arra sok bizonyíték van hogy hülyékből túlkínálat van Amerikában (bocs, de sajnos nálunk is, de azok politikusnak mentek). Plusz hogy annyi ügyvéd van, hogy lassan Missisipi-t lehet velük rekeszteni.
De hogy a kettő metszete is létezik (és feltehetően nem is kicsi), arra egy újabb bizonyíték.

október 16, 2007

Bemondták a tévében!

Amikor a farok csóválja...
Aki nem látta a filmet, annak egy pár szavas összefoglaló:
A Monica-féle botrány évében nem csekély vihart kavart ez a fergeteges politikai vígjáték. Két héttel az elnökválasztás előtt Amerika elnöke félreérthetetlen szex-botrányba keveredik, amely végképp kompromittálja esélyeit. A médiában igen járatos és dörzsölt tanácsadója sugallatára kitalálnak egy háborút, amelyet könnyen meg lehet nyerni. Albánia úgyis messze van, a híradókba meg elég néhány véres kép... Hollywood viszont elég közel, úgyhogy felbérelnek egy csúcsproducert a kitalált háború hiteles megrendezésére. És mi még azt hittük, hogy tudunk a sorok között olvasni.

És akkor azoknak akik nem hisznek az összeesküvés elméletekben:
Bush "planted" fake news stories on American TV! - az Independent cikkje.

Egy pár idézet a cikkből:
Szövetségi nyomozók vizsgálják több tucat Amerikai televízióállomást, akik leadtak a Bush adminisztráció által készített filmeket normál hírként. Néhány hamis híradás az iraki háború sikereiről beszélt.
Egy
ilyen "hír" például arról szólt hogy egy Iraki-Amerikai Kansas City-ben nyilatkozik, és megköszöni Bush-nak és Amerikának a segítséget. Igaziból a felvételt a Külügyminisztérium forgatta

És az amerikai (legyünk őszinték a magyar is) nép hisz a televíziónak. Továbbra is. Hiszen bemondták a tévében!

(egyike annak a 20 szövetségi irodának akik ilyeneket készíttettek).

(megjegyzés: nagy cégek ugyanígy "tolták" a saját termékeiket be a hírekbe, híreknek kinéző műsorokkal. A cégek között volt a Pfizer, Mars, GM és Intel).


október 15, 2007

EVA

Egy egészen komplex probléma, az adócsökkentés (vagy növelés). Mert sokak szerint (és erre nemzetközi tapasztalatok is vannak), az adócsökkentés és egyidejűleg a szankciók emelése, a kiskapuk bezárása bizony növeli a befizetett adó mennyiségét. De mint a szakemberek megállapították, ez a képlet nálunk nem igaz. Az eva az adóelkerülők paradicsoma, az önfoglalkoztatás burjánzik, és egyéb szörnyűségek.

De egy kicsit nézzünk már vissza kérem!
Sok sok vállalkozás azért választotta az eva-t, mert a könyvelője jelezte hogy ez jobb. Persze ebből sokaknak a könyvelőnek valóban jobb (kevesebb meló), de igazából csak addig volt nagyszerű amíg 15% volt az eva. Megemelték, 25% lett. Pluszban jönnek a frissebbnél frisebb adók, amelyeket ezen felül kell majd fizetni. Perzse mindezt a szemét adócsalók megszorongatása miatt.

Egy picit azért álljunk meg. Nézzünk meg egy másik megközelítést.

De előtte egy grafikon ebből a tanulmányból:

A kék a munkavállaló költsége, a piros a nettó jövedelem ha ugyanez a munkavállaló eva-s, és a zöld ha alkalmazott. Hoppá, ugye?

Vagyis ha alkalmazotti jogviszony helyett a cégek ráveszik az alkalmazottakat (kicsivel több fizu reményével, vagy akár erőszakkal) hogy eva-s vállalkozó legyen, akkor az 1 miller bruttó bérköltségből alkalmazottként cca 380 ezer a nettó, míg eva alanyként 800.000. Tehát a munkaadó beajánl a 380 helyett 420-at, és neki feleződik a költsége...

De természetesen nem az a barom aki kitalálja ezeket, hanem az aki visszaél vele. Mert az emberek nem az kevesebb ellenállás irányába mennek. Mert egyébként alig kell adózni, az adókat kiszámoltatni, tiszta öröma a vállalkozók élete.
Ki kell facsarni a szemetekből az utoló fillért is, különben miből lesz a zsíros állás kormányhivatalokban és intézményekben? Ahol ilyen okosakat lehet mondani sok pénzért...

Na jó, a fenti vélemény indulatból született, aki írta a tanulmányt tutira okos és hozzáértő.
Viszont egy újabb megközelítást is dnék a történetnek.

Volt egy idő amikor a parasztot sanyargatták a kilnceddel és a tizeddel. A szemét földesúr elvette a megtermelt javak 10%-át, egy másik 10%-ot meg oda kellett adni az egyháznak.
Ebből építettek várakat, ebből volt minden ami akkor közigazgatás volt, utak is születtek, stb. Az egyház meg szépen templomokat épített.
Most az elvont 60-70 (néhol 80) %-ból (igen, tessék számolni, abból a nettó fizetésből még áfás terméket vesz a polgár!), szóval most az elvonás 3-4x annyi mint akkor, mégis, utak alig épülnek, az urak az adó további növelésén törik a fejüket, és csak leépül minden (tipikus példa Budapest, amely az elmúlt 15 év alatt lassan Tirana szintjére süllyedt).

Szóval az akkori 20% elvonás elég volt mindenre, a mostani 70% nem elég. És erre teszünk ár egy friss adminisztratív réteget, az EU-s intézményeket. Hurrá.

Ha ez így van, akkor mi lenne ha:
- a bevételi oldal lehyett a kiadási oldalt is megnéznék? Ott miért nem lehet vágni (mondjuk 50%-ot)?
- az önnmaga fenntartását finanszírozó rendszer alkalmatlan feladatára
- a költségét sem kitermelő adóbehajtó intézmény szorul reformra nem az adók.

És figyelem. Az ország lakosságát NEM LEHET LEVÁLTANI!. De van akit igen.

október 11, 2007

Bemutatom a töröt kezű csacsit és a törött kezű zsiráfot.



















Szegény zsiráfnak a nyaka is fájhat, valami csúnya balesetben volt része.
Még szerencse hogy a kötések levehetők, szóval van esély a gyógyulásra.
Gyerekeknek akik kórházban szenvednek, egy kicsit kedvcsinálónak. Jó ötlet nem?

október 06, 2007

24 zeneszám, az annyi mint 2 db CD tartalma (kb).
40 millió Forint pedig elég mondjuk 10.000 CD-re.
Vagyis a zenekiadók szerint ennyi a kár amikor valaki megosztott 24 zeneszámot.
Csúfos bukta, mert a hölgynek ki kell fizetnie a pénzt. Mert letöltött (vagyis inkább feltöltött).

Na nézzük is ezt részleteiben.
A hír. Az ítélet (angolul).

Az első izgalmas (és kérdéses) részlet az az, hogy a bíró vajon miért instruálta az esküdteket arra, hogy annyi bizonyíték elég hpogy valaki elérhetővé tette a zeneszámokat, az, hogy valóban letöltötték-e mások, már nem számít. Vagyis egy szemlélető példával mondhatnánk azt is, hogy a tipikus gondolatbüntetttel állunk szemben. Nem kell megtenned, elég ha tisztátlan gondolataid vannak. (aki nem ismeri, annak Orwell:1984).

A második a nem is olyan régen kiszivárgott információ, miszerint a zenekiadóknak ez a perhullám lazán veszteséges. De legalább azokat is elvadítják maguktól akik vásárlóik...

A harmadik egy érdekes kérdés. Vajon miért töltenek le az emberek zenét (filmet, képeket, akármit)? Mert csórók? Mert fukarok? Vagy mert kézenfekvő?
Az első két eset is előfordul, de feltételezem a harmadikat is. Vajon ez esetben a zenekiadók miért nem erőlködnek hogy egy létező igényt kielégítsenek? Hogy az egyébként is elavulni látszó technológiát (CD, DVD, kazetta, akármi) helyettesítsék egy, számukra is olcsóbb technológiával (mp3, digitális lejátszás, stb)? Nos?

Ez olyan mint ha az autó feltalálásakor a parkolókovács beperelné a tulajokat mert azok nem patkoltatnak többé. A helyett hogy képezné magát és autószerelő lehetne (sokkal több pénzért).
Ezernyi okos példát mondhatnék, de igazából csak az jut eszembe hogy szánalmas. Zsírosra keresték magukat, és annyit nem látnak be hogy változni kéne. Nem elébe menni a dolgoknak, csak követni az igényeket. Ennyit. Marketing. Forgot?