december 23, 2007

Bejgli


Tegnap gyógyszertárban voltam. Kettőben is, mert az első helyen nem kaptam olyan orrcseppet amit szerettem volna (vicces, adagolós, spray-s orrcseppet vettem, ami momentán már nem is csepp, hanem orrspray). De mégis megmaradt a neve.

A gógyszertárak ki voltak ürülve, Nulla ember. A második hely a kórház mellett van, ott a parkoló volt töküres.Az volt az érzésem, hogy december 24-e felé közeledve nincs Magyarországon beteg ember.
Ami ugye jó. De mi lehet az oka?

Agyaltam. Mi van ilyenkor ami minden emberre jellemző változás?

És rájöttem! Elkezdtük enni a mákos bejglit. Csak ez lehet az ok, mi más.
Vagyis ha a mákos beigli evése és a betegek eltűnése egybeesik, akkor egyértelmű,

a mákos beigli gyógyít!

Annyit agyaltak már emberek azon, hogy hogyan lehetne rendbetenni az egészségügyet. Íme, kezünkben a megoldás!

Ingyen mákos beigli mindenkinek!

Hiszen gyógyít (statisztikai összefüggés van a fogyasztása és a betegségek megszűnése között!). Ráadásul sokkal olcsóbb mint a gyógyszerek többsége, és finom.

december 19, 2007

Célpont


Egy érdekes Boing Boing bejegyzés keltette fel az érdeklődésemet.

Las Vegas-ban lőtéren ki lehet próbálni egy csomó fegyvert (eddig semmi különleges, ilyen nálunk is van).
De hogy a szokásos céltábla helyett lehet lőni szép képes célokra is - nos ebben sincs olyan sok furaság.

Az izgalmas inkább az ebben rejlő üzleti (és politikai) lehetőségben van. Mondjuk például egyedi nyomott céltáblákra nyomni politikusok képet, és arra lőni. Tuti lenne aki szívesen adna zsét hogy megtegye. Egyszer az életben.
És legalább veszélytelen, hiszen ellenőrzött körülmények között gyakorol.

Dugó

Azt hiszem igaza van a cikknek. Nem az a kérdés hogy lesz-e dugó, hanem inkább az hogy hogyan leszünk képesek elviselni.
Dugó pedig tuti lesz. Sőt, kátyú is biztosan. Budapesti vezetők ügyesen megoldják ezt évről évre, egyre durvább körülmények között haladunk előre az utakon. A metró majd megépül, biztosan, sőt, addigra már majd Euróval kell kifizetni a végét. Az utak nem lesznek sem jobbak, sem szélesebbek, a lámpák nem lesznek jobban hangolva, és parkolóhelyből is egyre kevesebb lesz egyre többért (és arcátlanabbul).
Erre kell felkészülni. Én megkezdtem a felkészülést, elköltöztem.

De amikor fővárosban kell mennem, akkor:
1, Nem hallgatok rádiót (gyors ritmus, álintelligens műsorvezetők, áááá hagyjuk inkább)
2, Helyette inkább hangoskönyveket hallgatok
3, 3x annyi időt adok magamnak az egyik helyről a másikra jutáshoz mint kéne. És akkor odaérek időben.
4, Nem iszok kávét rosszkor (dugóban durva érzés tud lenni)
5, Beengedem az embereket. Belefér az a 10 másodperc. De komolyan.
6, Dudálok amikor valaki beragad a kereszteződésbe. De közben mosolygok, mintha nekem ez jól esne, vagy nem történt volna semmi :-)

december 16, 2007

A karácsonyi képeslap halála

A postások megoldják a képeslap bizniszt.
Sztrájkolnak, és nem visznek ki leveleket keddtől.
Ez szép. Én már évek óta nem küldök képeslapot (utálom hogy mások is elolvashatják, ráadásul felesleges az internet korszakában postára caplatni egy pár levéllel. Képeket szoktam küldeni nyaralásról is. Többet mond, örülnek neki, ráadásul kevesebbe kerül (nem csak pénzben, de időben is). Képeslapot pedig hazahozom, így hamarabb ideér.

A Posta egyébként is meg van verve. A Postahivatalok (még a nevében is ott van!) lassúak és zsúfoltak. Kivéve az apró vidéki postákat, de őket úgyis megszüntetik. Lassú és megbízhatatlan a szolgáltatás, ráadásul a kiscsomagokat rendszeresen ellopják. Online boltok már nem velük hanem az olcsóbb, de legalább megbízhatóbb futárcégekkel szállíttatnak.

A levelet kiváltja az e-mail. Tőlem is csak azért kapnak munkát, mert a számlákat még mindig levélben, eredetiben kell elküldenem. Amint tehetek majd úgy mint a Google (aki az AdWords rendszerben letölthetővé teszi a számlákat, kinyomtatod és kész), onnantól tőlem sem lesz meg a havi 2-3 ezer Ft.

Pénz utalás már elfogadottan netes banki utalás, mi lesz veled Posta 10 év múlva?

A karácsonyi képeslapot pedig nyugodtan hozzátok ki majd januárban. Nem érdekel.

Picipuha

Az állam szeretné megújítani a MS szerződést (lejárnak a licenszek az állami és közoktatási szférában, és
bizony az állam nem engedheti meg magának a lopott licenszeket).
Hiller István (csak én olvasom állandóan félre ezt a nevet?) szeretne ennél sokkal nagyobb megállapodást. 200.000 gépen jár le a licensz, ez most 5 milliárd forintba kerülne az államnak. Vagy legyen demagóg, és mondjam azt hogy Magyarországon minden lakos dobjon be 500 forintot a Microsoft kasszájába?

Na, akkor egy kis matek. 25 ezer forint per gép. Ez ahhoz képest nem is sok, hogy ebben benne van az oprendszer és az Office progik. Ma (ha jól tudom) a friss oprendszer (csak erről lehet szó) mondjuk 200 dollár (olyan 36 ezer forint), az Ultimate pedig 400 dollár (vagyis olyan hetvennéhány ezres).
Az Office 2007 pedig 80 rugó. A kettő együtt barátok között is 120 környékén van, vagyis a Microsoft ad laza 83% kedvezményt. Szóval erről nézve nem rossz.

Ha abból az irányból nézem, hogy a nyílt forráskódú vagy online ingyenes rendszerek ennél lehetnek olcsóbbak is, akkor bizony az 5 milliárdot lehetne másra is költeni.

De a pálya nem ennyire egyértelmű. A Linux (mondjuk a Vista helyett) nem olcsóbb. Hiszen egy megszokott rendszert kéne felváltani egy ismeretlennel. Ha viszont arra gondolok hogy a Vista megbízhatósága versenyez egy kínai gyártsú digitális hőmérőjével (annyit lehet benne bízni hogy mér valamit, a Vistában pedig annyira hogy látszik hogy fenn van), akkor mindjárt nem is olyan rossz választás a Linux. Ha tovább viszem, és arra gondolok hogy az Office 2007 akkor sem kéne ha ingyen adnák (egy kalap sz*r az egész, a Vistával notóriusan összeakad és ledől), akkor bizony az Open Office vagy mondjuk a Google Documentumok egyszerűen nagyszerű választás lehet. De van még a pályán rendszer aminek a kezelését egyszerű elsajátítani, és legalább ingyenes (ja és magyarul fut).

Aki ellenzi az offline rendszereket (mert mi van ha ledől a net), annak üzenem, mi van ha ledől a Vista? A nnet hamarabb feláll mint amennyi idő alatt a Vista.
Ja, és hogy hány régi nyomtatót és öreg perifériát kéne kidobni a Vista inkompatibilitás miatt, arról ne is beszéljünk. És hogy mennyi milliárd kéne hardver fejlesztésre hogy egy ilyen erőforrásigényes cucc csigalassúsággal, de elinduljon. 200.000 gép amelyből laza 150.000 olyan öreg (becslés), hogy kéne bele legalább plusz 1G RAM, valamint egy részük helyett friss gép. Tessék számolni, 150 ezer 1 G RAM bővítés és mondjuk 40.000 friss gép mi pénz? Elárulom, további 800 forint per lakos Magyarországon mindenki zsebéből...

De akkor mi a megoldás? Hááát, szerintem vegyes rendszerek. Nem lehet mindekit rákényszeríteni egy friss oprendszerre. Mert aki megszokta a picipuha-t, annak az Ubuntu neve is hányingert okoz.
De mondjuk az Office helyett bizony könnyen kezelhető és megtanulható a Google Dokumentumok. A közoktatásban pedig a fiatalok nyitottak, ráadásul nekik jót is tenne ha találkoznának több oprendszerrel is. Megkockáztatom, de látniuk és használniuk kéne Macintosh gépeket is. Hogy amikor céget vezetnek, vállalkoznak, vagy otthonra vesznek majd gépet, bizony tudják hogy melyiktől mire számítsanak. A kormányhivatalok pedig maradjanak Winfos alatt. Ők megérdemlik a Vista-t.

december 15, 2007

Klímakonferencia

Eredményes volt a klímakonferencia - mondják.

Igaz, senki nem engedett az álláspontjából. A fejlett országok (élen az Egyesült Államokkal) nem csökkentik az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtását, a fejlődő országok pedig azzal érvelnek, hogy ők most vannak azon a fejlettségi szinten, ahol a fejlett országok voltak amikor olyan sokat kibocsájtottak. És itt érdemes egy kicsit elidőzni.

Nézzük meg Magyarországot 20 évvel ezelőtt, és ma. Akkor sem a technológia sem a pénz nem állt rendelkezésre hogy odafigyeljünk a károsanyag kibocsájtásra. Amerika ráadásul már akkor is elöljárt a légszennyezésben. Ma sokkal könnyebben aláírná azt, hogy visszaveszi a kibocsájtást (de még ezt SEM teszi), mint mondjuk 20 évvel ezelőtt. Pluszban - mivel nem ugyanazon a pályán vagyunk - ezért a gazdasági fejlődés egy szintjéhez, és nem az évekhez kéne igazítani a kibocsájtást. Kicsit zavarosra sikerült, de megmagyarázom. A XX. században kibocsájtott károsanyagot kéne összeadni, és kvótát meghatározni. Ugyanígy a XXI. századra. Így a gazdaságilag fejletlen országokat nem érintené hátrányosan az elmaradásuk, ők (füstölöghetnének még egy kicsit), miközben azok akik már "kiszennyezték magukat", nagyon visszafognák a rendszert.

De nem ez történik. Az Egyesült Államok a megszokott arroganciájával obstruálja a környezetvédelmi törekvéseket, és magyarul szólva szarik az egészre. Csak neki legyen jó. És lehessen parolázni a Hummerekkel Irakban.

december 13, 2007

Micsoda nagyszerű előadás! Talán nem véletlen hogy felállva tapsolták meg.
Larry Lessig gondolatai a jogról és a kreativitásról:

december 09, 2007

December

Szeretem a decembert.
Ismét eljött az ideje a kollektív pénzre menő találgatásoknak.
December 2-ig meg kell becsülni minden cégnek hogy mennyi lesz az éves bevétele. Ha rosszul teszi mindezt, akkor büntetés jár érte. És 2007 az APEH éve volt, nem fognak totojázni egy percig sem. Kell az a prémium, és ha beszednek a tervezett fölött pénzt, akkor dől a lé.

Utólagos bejegyzés. Ma érkezett szeretett adóhatóságunktól egy levél, melyben felhívják a figyelmemet hogy tessek pontosan becsülni. A szövegből idézek:

"Amennyiben tehát az adózó rosszul "becsüli meg" a várható adóévi adójának összegét, és emiatt kevesebbet fizet be, mint a tényleges éves adójának legalább 90%-a, akkor a 90%-ához hiányzó rész képezi a mulasztási bírság alapját."

És leírták!

Én hozzátenném, hogy jósnők és jövendőmondók esetében a rosszul megbecsült adóelőleg a vállalkozói igazolvány visszavonásával jár.

december 01, 2007

Körforgalom

Ha már erre járunk, akkor beszéljünk erről is.

Gombamód szaporodnak a körforgalmak szerte az országban. De komolyan, mintha ez lenne a megoldás minden bajra.

Ráadásul egyre több kétsávos körforgalmat is látok, az pedig maga a rémálom.

A körforgalmakkal az a baj, hogy 10 autósból öten nem ismerik a benne közeledés egyszerű szabályait.
(Arról ne is beszéljünk, hogy a szarul megépített körforgalmak mennyi kárt okoznak az autókban...

Nézzük akkor sorban. Egy ismerősöm azt mondta, hogy nem gond ha kifelénem indexelnek, befelé már megtették.

Először is, befelé nem kell indexelni, hiszen egyértelmű hogy merre halad a versenyző.
Kifelé viszont KÖTELEZŐ!
Hiszen aki arra vár hogy bejuthasson a körbe, annak ez értékes információ!

Kicsit bizonytalan vagyok magam is a kétsávos körforgalomban. Ugyanis ha két sávból érkezünk, akkor egyértelmű hogy az én helyem (ha mondjuk a belsőben érek oda) a körforgalomban is a belső sáv. De amikor kifelé is két sáv megy, akkor vajon a belső sávból kanyarodjak a kijárat belső sávjába? Mi lesz azokkal akik a körforgalom külső sávjában haladnak mondjuk tovább? Ütközünk?

Ha pedig a belső sávból először ki kell sorolnom, majd onnan kell kihajtanom a körforgalomból, akkor mi a francnak kihajtóba két sáv?

Egy pontos leírás a probléma megoldásával (katt a képre)















Egy kis olvasnivaló a körforgalmakról itt.


Ködlámpa


Szeretnék tisztába tenni egy dolgot, mert úgy tűnik sokan nem ismerik az alapokat.

Ködlámpa. A nevében is ott van, ködben használatos eszköz. Vagy mondjuk esőben, amikor pályán szinte ködszerűen száll a víz a levegőben.
DE NEM VIZUÁL TUNING ESZKÖZ!

Egyáltalán nem lesz tőle dögösebb vagy szebb a verda, sőt. Az első ködlámpa a szembejövőt vakítja (esős időben az útról felcsillanó fény nagyon rossz!), a hátsó pedig egyszerűen zavaró.
Kontaktlencsét viselek, nekem minden fény erős, az éles fények pedig vakítanak.

Szóval kedves autóstársak! A KRESZ szerint:
44. § (4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.

Rendőrt még nem láttam ezért büntetni, pedig a gyorshajtással egyenértékű veszélyt jelent a többiekre.

Szerintem egyszerű a megoldás. Rendőr megállít, szépen kiveteti a ködlámpa izzókat, és eltapossa. Minden alkalommal amikor ilyet lát.

Egyébként a legszebb az, amikor a balga autós észreveszi hogy hátul a jobb oldalon hiányzik egy izzó, és pótolja. És akkor nem egy, hanem egyből kettő ködlámpával virít hátul.
Eszementnek eszébe sem jut, hogy ez azért van, mert a gyártó készít jobbkormányos gépeket is, és egyszerűbb így megoldani a kétféle verziót. De amikor felszerelik az autót, akkor nem tesznek bele izzót és kész. Az nem jelenti azt hogy pótolni kéne!