február 11, 2008

Víz/talaj/környezet terhelési díj

Most olvasom a szolgáltató ismertetőjét.
Vagyis amikor vizet fogyasztunk, akkor van:
- ivóvíz alapdíj (ez olyan díj amelynek nincs semmiféle tartalma, de van. Szerintem pofátlanság)
- ivóvízdíj - ez a fogyasztásunk
- csatorna alapdíj (lásd az első pont - miért is?)
- csatornadíj (ez amikor a vizet elvezetik) - mivel locsolunk is, ezért bizonyosan kevesebb a kimenő mint a bejövő mennyiség, erről nagyvonalúan szeretnek megfelejtkezni.
Ráadásul amikor bevezették a vizet, valamint csatornáznak, akkor fizetni kell érte. A szüleimnek úgy van vizük, áram, gáz a lakásban (kis faluban laknak), hogy a teljes költséget nekik kellett fizetni, az akkori TSZ pedig a faluig elvitette a vezetékekekt, és kiásatta az árkokat. Vagyis teljes áron kapták, de nekik is fizetni kell "alapdíjat". Ez szintén pofátlanság.
- vízterhelési díj - ezt eddig nem tudtam micsoda, utánanéztem. Ezt írják:
"A víziközmű szolgáltatók a - kezelésükre bízott szennyvízelvezető- és tisztító művek szakszerű üzemeltetésével – csökkentik élővizeink terhelését, megóvják vízkincsünk vízminőségét, védik vízbázisainkat. Ezáltal az egyik legfontosabb környezetvédelmi feladatot látják el az országban."
Tök jó, vagyis tisztítják a vizet, nem engedik a szennyező anyagokat a talajba vagy az élővizekbe.
De folytatják:
"Élővizeinkbe a teljes körű szennyvíztisztítás megoldatlansága miatt továbbra is terhelő anyagok kerülnek."
Nabazz. Vagyis tisztítanák, de mégsem. Azért hogy tisztítsák, külön díjat kell fizetni. Innentől viszont sokadjára feláll a szőr a hátamon. Azért kell fizetni, mert megoldják a szennyvíztisztítást, de a szennyvíztisztításért külön fizetni kell... Ez pont olyan mint amikor fizetem az adókat, melyből az állam közigazgatási szolgáltatásokat nyújt, egészen addig a pillanatig amíg egyszer nekem szükségem lenne erre a szolgáltatáűsra. Bemegyek a hivatalba, és agyament összegeket fizetek mindenért (átírás, igazolás, személyi, forgalmi, akármi). De ugyanez a vizitdíj is, mert ugye fizetek, de fizetni kell megint...

És akkor ugye ott van a talajterhelési díj. Ez egy ismét ügyesen kitalált dolog. Ha van a házad előtt csatorna, akkor ugyan jogodban áll nem csatlakozni (és tovább használni az ülepítőt), de fizetned kell. Nem is keveset (a vízdíj egyharmada).
Ez ismét képmutató magatartás. Mert amíg nincs csatorna, addig ugye nincs talajterhelés. Dehogynem, akkor is pontosan ugyanannyi szennyező anyag kerül a földbe! Csak mivel a csatornázás hiánya miatt nincs más lehetőség, ezért akkor nem kell büntetni (próbálnák meg, egyből megnőne a vízóraleolvasók kórházi számlája). De mégis, milyen logika ez?
Amíg nincs bolt a faluban, addig nem büntetjük a lopást?

Arról pedig, hogy az állam miért a legmagasabb Áfát használja egy ilyen alapszolgáltatásra, arról ne is beszéljünk. Kevés ennél alapabb igény van, simán mehetne 0%-kal.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Így igaz, ahogy írod, de mi a megoldás?!