december 03, 2006

Jogdíj

Egy pár apró kis színes a jogdíjak hazájából.

Fox kitalálta, hogy az a legegyszerűbb ha nem az illegális tartalmat támadja, hanem azokat akik rá linkelnek. Ugyan ez nem illegális, ők azonban kitaláltak egy új jogdíj törvény magyarázatot, miszerint igen. Képzeld el azt a vlágot, melyben tilos említeni hogy volt egy H*tler nevú mandró aki írt egy könyvet, amiben oktalan dolgokat szedett össze a munkáról és a szabadságról.
Verbális link, de az említés - szerintem- nem ugyanaz mint kiadni a műveit is
mét. A neten pedig ha említem és odamutatok, az nem bűn, hiába jogsértő a tartalom. Képzeld el azt a világot, ahol egy link előtt meg kéne vizsgálnom hogy jogszerű-e a tartalom vagy sem. Majd a linket végtelenül rövid időszakonként újra ellenőrízni, hiszen a tartalom változhat amire mutatok (feltesz egy ugyanolyan néven egy jogsértő tartalmat a szemét). És ezt minden linkre mindig.
A Google például simán becsukna egy ilyen világban, az internet pedig elnéptelenedne. A Wikipedia pedig lenyekkenne.

Más:

Egy beszélgetésben megkérdezték Edgar Bronfman-t (aki mellesleg a világ negyedik legnagyobb zenekiadójának főnöke - Warner Music), hogy a hét gyermeke lopott-e már online zenét (letöltött-e). Azt válaszolta hogy
“I’m fairly certain that they have, and I’m fairly certain that they’ve suffered the consequences.”
Vagyis valami ilyet:
"Meglehetősen bizonyos vagyok benne hogy igen, és meglehetősen bizonyos vagyok benne hogy megszenvedték a következményeit"
Mivel a nagy zeneműkiadóknál rutinból beperelik azon családokban a szülőket ahol a gyerekek zenét töltöttek már le, é követelik a család eddigi, ez életben összeszedett minden pénzét és megtakarításaikat, ezért csak az feltételezhető hogy Edgar Bronfman is ezt tette a családjával. Így bizonyos már hogy a család összes vagyona a Warner Music tulajdonát képezi. Vagy nem?

Más:

MPAA szerint: A copyright tulajdonosok belegyezése nélkül egy film másolása törvénytelen.
(kivéve ha mi csináljuk)

Kirby Dick készített egy filmet arról, hogy a nagy filmes cégek hogyan korlátoznak független filmeseket a filmek k0telező besorolásával. A filmet véleményezők listája titkos, ugyanúgy mint a beadványok listája és sorsa. Ezt a filmet elküldte besorolásra (ez kötelező), majd a T. társaság másolatokat készített erről a filmről (az írásos felelősség és kötelezettségvállalásuk ellenére).

Amikor kiderült, a kartall ügyvédje felhívta a srácot, és elsimerte, tényleg másoltak példányokat. De semmi gond, mert mindegyik biztonságban van a széfben.

Vajon használhatnám én is ezt a választ, ha véletlenül találnak nálam egy másolt DVD-t?

(via Boing Boing)

Nincsenek megjegyzések: