december 22, 2006

Shopping

Miattunk van miattuk?
Az előző post-om, valamint a hirtelen segítőkészség a jogi út említésére, elgondolkodtatott.
Vajon hol a bibi a rendszerben? Bennünk, vevőkben a hiba, vagy a kereskedők termelik ki a saját nagyhangú ellenzékét?

Mire is gondolok?

Először is, a vevők (vagyis mi mindannyian), lassan versenysportot űzünk abból, hogy ki tud 5 Ft-tal olcsóbban vásárolni. (ebbe a versenybe én szerencsére soha nem álltam be, ha valami betegesen olcsó, annak oka van)
Eljutottunk oda, hogy az emberek nem is érzik a helyzet fura mivoltát, amikor beteszik a lecsókonzerv és a felvágott közé a 6999 Ft-os szuper DVD lejátszót. És ugyanígy elhiszik hogy a 499Ft-os kötözött sonka finom lesz.
Innentől mi is felelősek vagyunk. A kereskedő azt teszi elénk ami nekünk kell. 2000 Ft spórolás egy digit fényképezőgépen okozza majd azt, hogy nyolcszor kell elmenni a boltba, mindannyiszor idő, benzin, parkolás, ideg. Megéri?

A másik oldalon ott a kereskedő. Ő látja hogy árral lehet versenyezni. Ezért azzal versenyez. A boltot berendezi egy külvárosi szeméttelep bejárata mellett, az alkalmazottak hideg salakot kapnak ebédre, hokedlin ülve szolgálják ki a budi előtt órákig sorban álló vevőket
, akik boldogok, meert sikerült az univerzális olcsósági versenyben megverik a sógort, aki ugyanezt a telefont 57Ft-tal drágábban vette meg!
A kereskedő mindennel spórol, azzal is, hogy nem visszavásárolható készleteket vesz meg, szürkében importál, nem ajánl garanciát (vagy ha igen, akkor azt a saját profitja terhére cserébe), és még sorolhatnánk.
Így ha van egy jogos panasz, akkor az a feladat, hogy elriasszák a vevőt. Nehéz elérni a boltot telefonon, húzzák az időt, nem foglalkoznak a panasszal, ha akar majd telefonál, bebizonyítják hogy a készülék nem is hibás, a felhasználó hibás kezeléséből fakad a probléma, a trükkök tárháza végtelen.
Egyféle viselkedéssel lehet átjutni a szűrőn (igen, ez bizonyos értelemben XXI. századi nagyvárosi dzsungel túlélőtúra), ha az ember tudatosan, jogait ismerve, fenyegetésekkel és jól elsütött poénokkal, boltban feltűnő kiabálásssal, stb szerez érvényt jogainak. Így is lemorzsolódik 100-ból 99, annak az egynek meg már csak így lehet befogni a pofáját.

Ugye tetszik látni?
Mi, vevők, kitermeljük a rossz boltosokat, a boltosok kitermelik az erőszakos vásárlót.
loose - loose

Csak a szívgyógyszerek és nyugtatók gyártói nyernek a dolgon.
Megéri?

Nincsenek megjegyzések: