december 13, 2006

Kaja

A szokásos decemberi skandallum.
Most éppen lemaradtam róla, de van érdekesság a sztoriban bőven.
A múlt héten pattant ki, hogy Törökbálinton szépen újracsomagolják a nyugaton megvásárolt lejárt élelmiszereket (lehet hogy csak átcímkézik, lejárati dátumot mindenesetre meghamisították).

Élelmiszeripari üzemmérnökként végeztem, kicsit konyítok hozzá. Szóval egy konzervnél lazábban lehet venni a lejáratot, de éveket már ott sem illik csalni. Egy szárazárunál már hónapok, friss cuccnál napok is durvák lehetnek. De az is durva lehet ha lejáraton belül van a cucc, csak rossz körülmények között tartották (tej vagy tojás 30 fokon, vagy fagyit 1-2x felengedve...)

Lényeg hogy nem kellett volna. Lebuktak, most áll a bál. Nem tudom kik az ukrán, izraeli és magyar tulajdonosok, de ha tudnám sem biztos hogy tudnám....

Van egy tippem. Szerintem ugyanúgy nem lesz belőle semmi mint a paprika és a szaloncukor ügyében.

Érdekes adalék a dologhoz, hogy amikor kipattant, akkor napokig nem lehetett tudni hogy mely élelmiszerekről van szó. Mondjuk persze, a gazdaságos kormányszóvivő jó kapcslat ilyen ügyek esetében.
De hogy a Földművelésügyi Minisztérium honlapján e g y h é t t e l az eset után tették közzé az információkat (esetünkben az átcsomagolt élelmiszerek listáját) az egyszerűen szégyen, és szegénységi bizonyítvány...

A dokumentum is sok érdekességet rejt magában, csak tudni kell olvasni. Például ki lehet az a bizonyos Brando aki a dokumentumot készítette??? Mit jelent a dokumentum eredeti címe, a 351kekFVM.doc?

Még a miniszterelnök is fogalkozott a dologgal, a beszéde teljes szövege itt.
Ugyan nem szabad szövegkörnyezetéből kiragadni modatokat, én mégis megteszem. Az alábbi mondta T. Miniszterelnökünk:
Nem lehet minden ember mellé rendőrt állítani, és nem is kell, mert Magyarország többsége tisztességes emberekből áll. Nem a tisztességtelenek világához kell igazítani Magyarországot! Azoknak azt kell mondani, hogy ebből, köszönjük szépen, nem kérünk.

Minden szavával egyetértek T. Miniszterelnök Úr! Ennek szellemében azonban nem értem hogy ebbe a nagyon szép és vágyott világba hogyan fér bele az, hogy "úgyis csalnak azok mind" felkiálltással a vállalkozók dupla járulékot fizessenek egyik napról a másikra? Miért kell innentől bebizonyítanom hogy becsületes vagyok, miért nem jár nekem, mint vállalkozónak alapból az, hogy amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője, addig bizony ártatlan vagyok???

Bizony, egy ilyen lépéssel el lehet idegeníteni az eddig becsületes versenyzőket is a pályán. Mert ez, - és ki kell mondani! - ez nem más, mint a tisztességtelenek világához igazított világ.

A szüleim nyugdíjasok, meglehetősen szerény körülmények között élő emberek. Egy dolog azonban megmaradt nekik, a büszkeségük. Most, hogy kérelmezni kell a gázár támogatást (amely idős embereknek bizony mindenféle kérelem nélkül is járna, hiszen ami most van, az nélkülük nem lehetett volna). Szóval megalázzák őket, mert k é r n i kell. Igen, megalázzák őket. Nincsenek ahhoz szokva hogy kéregessenek, folyamatosan az ártatlanságukat bizonyítsák.

Abban az országban nem jó élni, ahol bármit is teszek, lehetetlen tisztességesnek maradni. Mert aki az marad (mondjuk vállalkozó) az gyorsan elveszti a versenyképességét... Aki magánemberként az marad, azt lassan lenézik. Az emberek azt látják hogy egy ilyen eset mint a paprikabotrány vagy a hamisított lejárt élelmiszerek milliárdjaiból a végén nem lesz lecsukva senki. Naná hogy idegesek lesznek. Mert azt látják, hogy a nagyban bűnözés kifizetődő. Senkit nem csuknak le, nem szégyenítenek meg, nem fosztják meg az illegálisan szerzett vagyonától. Mi ez ha nem a
tisztességtelenek világa?

És valóban, az ön szavaival élve:
Azoknak azt kell mondani, hogy ebből, köszönjük szépen, nem kérünk.

Nincsenek megjegyzések: