július 29, 2006

Jogdíj

Franciaországban is belecsaptak a lecsóba.
Ügyesen.
A frissen átvitt törvény a nyílt forráskódú szoftverek programozását öngyilkos akcióvá silányítja (500 ezer euro, 5 év börtön). Azon fejlesztők akik nyílt forráskódú P2P szoftveren dolgoznak, függetlenül attól hogy NEM jogvédett tartalom megosztására használják majd, perelhetők.
Hogy egy, nem az internet világából vett analóg példát mondjak, ez olyan mintha bárkit lecsukhatnának azért, mert egy olyan terméket állít elő amely alkalmas lehet jogsértő tevékenységre. Mondjuk a késeket gyártót lecsuknák, mert azzal ölni is lehet, vagy az autógyártókat büntetnék, mert az autó alkalmas gyorshajtásra.


Ráadásul törölték az un. "Fair Use" vagyis a becsületes (méltányos) felhasználás fogalmát.
Ez gyakorlatban azt jelenti (most), hogy mondjuk másolhatok egy példányt a szoftveremből, hogy megóvjam a tulajdonom ha mondjuk az eredeti CD megkarcolódik.
Vagy csináljak egy biztonsági másolatot a zenei CD-mről, biztos ami biztos, mi van ha az autóban felejtem és elgörbül...

Most komolyan. Normálisak? Ebből NAGYON komoly dolgok lesznek a közeljövőben. Mert olyan helyzeteket teremt, melyben egy gyilkossági kísérlet vagy családon belüli erőszak kisebb tétellel büntetendő mint a szoftvermásolás. Valóban a társadalomra veszélyesség foka határozza a meg a büntetést vagy a lobbycsoportok pénzügyi ereje?

Igazság vagy jogszolgáltatás?

Ez utóbbi kérdés már nem egyszer felvetődött itthon is. Az igazságszolgáltatás nem ugyanaz mint a jogszolgáltatás. Pedig ez utóbbi a gyakorlat Magyarországon. Akinek van pénze, annak lehetősége nyerni. Akinek nincs pénze, az ne pereljen, vigyázzon hogy ne perelhessék.


(via Boing Boing)

Nincsenek megjegyzések: