május 09, 2008

Hol élünk?

Rivális bandák tagjai verekedtek össze.
Tömegverekedés Hevesen.
Leköpték a roma nők mert nem engedte lopni őket.

De most komolyan. A rendőrség arra koncentrál, hogy meglegyen a betevő falat, és agyba-főbe büntetget, most hogy jó sokat lehet kérni egy 40-nel vett vasúti átkelésért. Olyan helyen minek radaroznának ahol emberek halnak meg, tényleg lenne értelme a forgalom lassításának (mert ez a cél ugye, nem a pénzbehajtás?). Vajon miért hívják az emberek szirénás utonállóknak a renőröket?

A politikusok akiknek szíves közbenjárására minden "törvényen kívüli" pontosan ismeri a jogait, és ezekre hivatkozik is mindig ha rendőrt lát, nos vajon nekik van roma szomszédjuk? Vagy inkább a Rózsadombon laknak szépen elszigetelve a valódi élettől?

Nyáron megfigyelhettem a siófoki strandon egy tolvaj társulatot. Ketten a parton mentek parádézva, a harmadik pedig a letett táskák, csomagok között. Majd leült és lassan megpróbálta kifosztani egy mellettünk levő társaság csomagját. Ők persze észrevették, odamentek, elzavarták. Odamentem, és megkérdeztem miért nem vertek le egy nagy sallert. Riadt tekintettel válaszoltak, még azt sem merték kimondani hogy cigány volt a nő. Egyértelmű volt hogy nem akartak balhét, mert abban csak őket marasztalnák el. Félnek az emberek ez egyszerű utcai igazságtevéstől is. Egy pofon, és elítél a bíróság diszkriminációért. Mintha azért lendülne a kéz, mert valaki diszkriminál. Hogy egy tolvajnak adná meg ami jár, az senkinek eszébe sem jut.
Másfél órával később láttuk visszafelé haladni őket. Nem volt senki aki elzavarta volna, vagy feljelentette volna őket. Ez is egyfajta megítélése a rendőrségi munkának.

És innentől tessék nem csodálkozni hogy a rendőröket nem övezi közmegbecsülés.

Nincsenek megjegyzések: