június 03, 2008

Normális?????

Mihályi Péter közgazdász nyilatkozta:

hvg.hu: A kis- és középvállatokban (kkv), könyvéből kiderül, sincs sok bizodalma, így a mikrovállalatok eltűnését a működésüket nehezítő, drágító feltételekkel gyorsítaná.

Mihályi Péter
© Stiller Ákos
M. P.: Keleten és nyugaton a politikusok egyaránt imádják a kkv-kat támogatni, és persze papolni róluk. Magyarországon azonban szinte nincsenek is kkv-k, csak mikrovállalkozások, abból viszont nagyon sok. Egymillió vállalkozást nem lehet ellenőrizni. Komolyan gondolom, hogy olyan intézkedéseket kell hozni, ami nehezíti az életüket, és emiatt megszűnnek. Nem lehet az a cél, hogy ennél is több mikrocég legyen, inkább az, hogy minél több 50-100 fős valódi kis- és középvállalat legyen. Vagyis a hazai magánvállalkozások megerősödését, koncentrációját kell segíteni.

Bocsánat, de ezt az ökörséget nem tudom szó nélkül hagyni.
Lehetséges, hogy a mikrovállalkozások adják a kkv-k nagy részét. De ennek oka van, az okokat felkutatni, és megváltoztatni - ez felelős viselkedés lenne. De egyszerűen követni a Demszky féle sületlen logikát, miszerint ha Budapest bevezető útjait lelassítják a lámpák segítségével, akkor kevesebb lesz az autós forgalom (véleményem szerint több lesz a dugóban álló autó, nő a légszennyezettség, stb), ez nálam kiverte a biztosítékot.

Remélem a szerző NEM egyszemélyes cégben dolgozik, hanem vannak munkatársai és legalább 20-50 alkalmazottja. Ellenkező esetben ő is oda tartozik akiket szeretne az életük megnehezítésével "lemorzsolni". (tudom hogy egyetemi tanár, de a könyvéből származó bevételt biztosan nem az egyetem kapja)

Ráadásul arra ötletet nem is mond, hogy ezek az emberek mivel foglalkozzanak. Legyenek munkanélküliek? Menjenek el polcfeltöltőnek a TESCO-ba?

Volt már egy-két népszerűtlen kijelentése és interjúja az embernek.
Például amikor azt javasolta, hogy a kistelepüléseken be kéne zárni az orvosi rendelőt, a postát, hogy az emberke költözzenek el a városba. Idézek:

Magyar Nemzet:
Szűnjön meg a falu?

Mihályi Péter:
Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani? Egész Nyugat-Európában nincs falu. A magyar települések többsége háromszáz fősnél kisebb, életképtelen.”


Nincsenek megjegyzések: