február 24, 2008

88.80.13.160

A fenti címen érhető mostantól el a Wikileaks.
Egy olyan weboldal, ahol világméretű cégekre, vagy egyes országok kormányaira terhelő bizonyítékokat szeretnének közzétenni. Amolyan igazi vérbő böszmeségeket a világ elé tárni.
Whistleblowers. Az eredeti kifejezés az angol bobbies rendőrök viselkedéséből fakad, akik ha bűncselekményt láttak, megfújták a sípjukat, ezzel jelezve a többieknek és az állampolgároknak hogy bűn történt.

De most Amerikában (a szólásszabadság hazája!) szépen bírói ítélettel kötelezték a szolgáltatót hogy tegye elérhetetlenné a weboldalt. Ahogy Hofi mondaná:

Az első sorban ott ült a Cenzné, meg a .....
A férje...

Nem tudom hogy igaz-e amit írnak, valamint hogy a dokumentumok igazak-e. De amikor ilyet látok/hallok, akkor mindig feláll a hátamon a szőr. Vannak emberek akik úgy gondolják, az interneten elég lesz szépen lecsukni egy domain nevet, és megszűnik az oldal.
Most éppen egy bank miatt történt mindez, de ki tudja, lehet hogy ez csak egy fal duma, valamelyik kormány kérésére zárták be. Igaz, továbbra is elérhető.
A szerkesztők levélben köszönték meg a kitüntető figyelmet, ugyanis ez a hír most szépen körbejárja a világot, egyre többen tudnak majd az oldalról, és nagyszerű PR kampány volt nekik :-)
Akik pedig megpróbálják vcenzúrázni az internetet, kaptak egy leckét a dologból.
Bár ki tudja, a netet cenzúrázni nehéz, de azért lehet. Az híreket is cenzúrázzák, sőt itthon is.

Érdekes megnézni egy nap híreit kis hazánkban. Majd elolvasni a nemzetközi sajtót, a netes híradásokat, blogokat, majd a magyarországon kiadott idegen nyelvű napi (vagy heti) sajtót. Mintha nem is ugyanazon országról szólna az egyik, a másik és a sokadik!
A "mass media" ügyesen dolgozik, de aki egy kicsit is figel a világra, az látja, nem hazudnak. Csak agyonhallgatnak olyan dolgokat amiről beszélniük kellene. Vagy éppen mást helyeznek előre, bulvárhírek elnyomják a tudatunkat, stb.

Ezerszer feldobtam már, nincs válasz (a média nem mer hozzányúlni ismét):
- paprikaügyben volt már lényegi előrelépés, csuktak börtönbe embereket?
- hol van a madárinfluenza vírus?
- amikor a főállatorvos bejelentette hogy beoltatta magát (képernyőn!), plusz vakcinát akartunk eladni az egész világnak egy olyan vírus ellen ami akkor még nem létezett, szóval most mi a helyzet ezzel?
- Sorolhatnám.

Szomorú a helyzet. Itthon is és máshol is.
Kell az a Wikileaks.

Nincsenek megjegyzések: