február 21, 2008

Védjegypublikálás

Itt a legújabb átverés, szinte adja magát a dolog.
Lejár a bejegyzett szabadalom, kapsz egy levelet a megújításról, de amikor kipöngetted a 176,5 rugót, kiderül hogy ezért a pénzért csak egy újabb internetes adatbázisban lettél egy friss bejegyzés, a szabadalmad érintetlen, és meg kell újítani.

Lassan kezdem azt az elvet vallani, hogy ha egy cég ennyire hülye, akkor megérdemli. Vagyis nem a cég hülye, hanem a vezetője. Mert a Magyar Szabadalmi Hivatalt összekeverni a Trademark Publisher GmbH-val, és elhinni hogy ez az osztrák cég fogja majd meghosszabbítani, hááát.

A másik nagy oktalanság, az az a lehetőség, miszerint mindenféle jellemzők alapján kereshető a Hivatal adatbázisa. Igen, tudom, ez egy nyitott adatbázis, ez a lényege, de talán ki kéne venni a lejárat dátuma szerinti kereshetőséget. Az egyébként sem releváns adat, csak a csalóknak...

A továbbiakban viszont egy ettől kicsit elvonatkoztatott gondolat.

Beteg a magyar (és az uniós) jogrend.


Ha a jogrend alkalmas arra, hogy ilyen cégek (lásd csaló internetes szaknévsorok és társaik) létezzenek, majd a probléma napvilágra kerülése után sok évvel még mindig hívogatják a frissen bejegyzett vállalkozásokat, akkor ott valami nagyon nincs rendben.

Úgy tűnik hogy az igazságszolgáltatás kifejezést törölhetjük a használtak közül. A magánembernek magánember ellen akor lehet igaza ha több pénze van. Magánembernek cég ellen kevés esélye van (kevesebb a pénze). Cégnek cég ellen nincs esélye (annyira hosszú a folyamat, hogy mindegy kinek van igaza, az éli túl akinek több a pénze). Szóval marad a jogszolgáltatás kifejezés. És ehhez a bíróságok asszisztálnak, nem tesznek ellene semmit.

Szomorú. Sok munkával eljutunk oda ahová soha nem akartunk menni. Tiszta Amerika.

Nincsenek megjegyzések: