február 17, 2008

Dark Ages

Történelemtankönyv részlet 2087-ből:

A rendszerváltozás utáni kormányok egyike sem volt képes igazi változást létrehozni az ország gazdaságában, hiszen a rendelkezésükre álló négy évből az első másfél a saját adminisztráció felállításával és a többiek szidásával telt el. Ráadásul nem állt rendelkezésre az a szakképzett és a piaci viszonyokhoz szokott második és harmadik adminisztratív szint.
Ennek hiány akomoly gondokat okozott, kialakulására várni kellett még több mint kettő évtizedet.

A négy éves ciklusok ingamozgása (bal oldali kormány, majd konzervatív) megviselte az orszáűg gazdaságát, társadalmi rendjét. Első, igazi változásokra lehetőséget kapó kormány nyolc éve azonban a Sötét Korszak becenevet kapta az utókortól.

Az első ciklus végéig lényegi változás nem történt, majd a második ciklus feléig (a tulajdonképpeni kampányidőszak elejéig) továbbra is semmi. A változtatással járó terheket és elégedetlenséget hagyta a szocialista kormány az utódjára.

A nyolc év alatt a gazdasági fejlődés két évtizeden keresztül megteremtett 4 százalékos üteme visszaesett a mérhetetlenség (töredék %) kategóriájába. Ez komoly negatív hatással volt a gazdaságra, a társadalmi rendre és az emberek életének minden területére.

A pazarló állam és a megszorítások az élet minden területén, az emberek Banánköztársaságnak és Abszurdisztánnak nevezték maguk között az országot, utalva ezzel arra hogy a diktatúra erősödött, miközben az országban technikailag bármi megtörténhetett.
A vállalkozások és a magánemberek adószintje a világon a legmagasabb lett (az elvonás mértéke magánembereknél közel 50%, a cégeknél 70% fölött).

A rendőrség megítélése évszázadok óta nem volt ilyen negatív. Ennek oka az volt, hogy a fegyveres testület szolgálati idejének nagy részét pénzbehajtással, büntetésekkel volt szükséges eltölteniük, ezzel fedezve a fizetéseket, az eszközök pótlását. A köznép Fegyveres Útonállóknak becézte a rend felesküdött őreit. Az állomány felhígulása megállíthatatlanná vált (kevés pénz, egyre nehezebb munka, az állampolgárok aktív ellenállása a nevetségesen magas büntetések kiszabásakor).

Az egészségügy átalakítása a rendszerváltozás* óta téma volt, de egyik kormány sem mert belevágni, bonyolultsága és mérete miatt. A változtatás szükséges volt, de senki nem gondolta hogy az amerikai, bizonyítottan a magántőkének kedvező, és árfelhajtó hatású rendszer bevezetése lesz a nyerő. Ennek hatása a 2060-as forradalomig érezhető volt (ekkor államosították vissza az addigra 100%-ban privatizált egészségügyet, amely a népesség 60%-os csökkenésért volt felelős ez időszak alatt).

*Sok politikai erő rendszerváltoztatásként emlegeti a szocialista rendszer bukását. Pedig igazából ez változás volt, nem mutatható ki olyan egyetlen erő amely kiváltotta. A változás azonban a politikusok szájából jelenthette azt hogy tőlük független dolgoról volt szó, ezért előszeretettel kértek hitelt a változásban azzal hogy változtatásnak hívták azt.

Egy későbbi, államaudit felderítette, hogy a GDP 21%-a kerlt magánkézbe a Sötét Korszak 8 éve alatt. Valószínű ennek (is) köszönhető, hogy az addig népszerű Ferenc keresztnév gyakorlatilag eltűnt az országból.

A Sötét Korszak éveit és az ott elkövetett bűnöket, valamint a tanulságokat egy évtizeddel később kezdte el elemezni a nemzetközi szakmai közönség, és úgy döntöttek, hogy tankönyvi példa lesz belőle arról, hogy a tőke és pénz milyen borzalmas károkat tud okozni önzően, gyakorlatilag a károsokozás töredék százalékának reményében egy ország gazdaságában. Ennek hatására dolgozták ki a Nemzetközi Demokratikus Nyílt Irányelveket, és a közvetlen kötelező hathatvi szavazást és a parlamenti demokrációt felváltó egyenes döntési rendszert a világ szinte minden országában. A kormányok bukása és a közvetlen országirányítás 1000 állampolgárként lehetőséget adott a gyors, és azonnali döntésekre, miközben a döntés hatásait megélő lakosságnak az irányításra közvetlen és megdönthetetlen irányítása van.

Mondhatjuk azt is, hogy hazánk, Mandula hibáin okulva születhetett meg egy demokratikus és mindenki számára elfogadható rendszer, amely felváltotta a piacgazdaság és közvetett demokrácia sokat szidott világrendjét. Sajnos azok, akik akkor éltek, ezen rendszer változásának negatív hatásait érezték, de az új rendszert már nem élhették meg.

Nincsenek megjegyzések: