november 19, 2005

Ekszperiment

Mit tehetünk a gazdaságért?
50 évvel ezelőtt a gazdaságkutatók a gazdaság egészségességét egyenes arányban látták azzal a képeséggel, hogy azt és annyit termel amire és amennyire az embereknek szükségük van, vevők rá. Mára ez átalakult, GDP (Gross Domestic Product) a mutatószám. Vagyis minden termék és szolgáltatás összértéke amely a piacra kerül egy évben. Vajon a GDP tényleg jó mérőszám ahhoz hogy a gazdaság mennyire szolgálja az emberek igényeit? Egy pár ötlet hogy hogyan lehet(ne) a GDP-t növelni:

Mindenki képességei és lehetőségei szerint kéne hogy támogassa a GDP növekedést.
A gyerekek például legyenek betegek, az orvosi költségek hozzátesznek a GDP növekedéséhez. A felnőttek is tehetnek valamit. Mondjuk váljanak el. Az ügyvédi költségeken felül két különálló háztartás bevásárlásai növelik a nemzeti összterméket.
De ugyanígy ha összetöröd az autódat, vagy felégeted a házadat, ezek mind hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez, a folyamatos növekedéshez.
A legjobban az állam tud erre a folyamatra hatni. A korlátlan költekezés, emelkedő adók mind mind növelik a GDP-t. De a legjobb egy háború, abban van a nagy lé!
Ugyanígy a természeti katasztrófák is segíthetnek a növekedésben. Hiszen ott van az újraépítés, melyben újabb költések történnek.

És még sok sok dologgal lehet pörgetni a gazdaságot. Statisztikailag.
Azon gazdaságkutatók nagy örömére akik ezeken keresztül mérik a növekedést, a haladást.


Burn your house, boost the economy!

Nincsenek megjegyzések: