november 01, 2005

Jogdíj
DRM - ezt a betűszót is meg kell tanulnunk. Mégpedig gyorsan.
A jelentése Digital Rights Management, vagyis digitális jogkezelés. Szoftveres trükköket tartamaz főleg, amelyekkel meg lehet akadályozni, hogy a szerzői jogokat megsértsék (vagyis nuku másolás, P2P, ilyesmi)
Van azonban egy nagyon komoly probléma ezzel a történettel. Mégpedig az, hogy meglevő jogokat is korlátoznak vele. Így viszont egy jogsértést meglevő jogok korlátozásával érnek el. Ez pedig nem fair.
De amíg a nagy cégek könnyen finanszíroznak egy századnyi ügyvédet, addig a felhasználóknak sem idejük, se pénzük minderre... (Cory Doctorow a DRM-ről - angol cikk)

Szóval adva vagyon mondjuk egy zenei CD. Mindenkinek aki megvette, joga van biztonsági másolatot készíteni róla, vagy ha kedve tartja egy "kedvencek" CD-t összehozni az mp3 lejátszóhoz. Hiszen amikor írható CD-t vesz a felhasználó, akkor ezen jogokat feltételezve fizettetnek velünk jogdíjat. És akkor is ki kell fizetni, ha mondjuk történetesen a saját fotóimat írom fel azokra a korongokra.

Vannak azonban további problémák is. A példák sora hosszú. Először a másolhatatlan CD-k jöttek ki, amelyek lejátszhatatlanok voltak számítógépen. Hurrá, korlátozzák a jogaimat, hogy min hallgatom a kifizetett zenét.
Utána jöttek a nem működő másolásvédelmek, ezernyi zavaró hiba, vagy meglevő jogokat tovább korlátozó technikai megoldás.

A DRM nem új gondolat, elég csak arra gondolni, hogy a DVD lemezek zónákra vonatkoznak. Miért?
Miért van az, hogy a számítógépemen 5x változtathatok régiókódot, és onnantól cumi? A válasz idegesítően egyszerű. A kiadók kontrolálni akarják hogy a filmek a kontinensek között vándolroljanak. Miért is? Mert vannak piacok, ahol drágábban is el lehet adni a filmet, van ahol olcsóbban. Ha nem lennének régiókódok, az olcsóbb országokból szépen átvinnék a filmeket a drágábbakba, ezzel leverve az ottani árakat.
Szépen lefordítve mindezt: a filmipar visszaél jogaival, a profit maximalizálása érdekében.

Amikor DRM technológiákról beszélünk, akkor a kiadók mindig a szerzőkről beszélnek. Pedig....*
(Tapasztalatból mondom. A könyvem - melyet én írtam, fotóztam - 4.998 Ft-ért megy a boltokban. Minden egyes eladott példány után durván 216 Ft üti a markomat...) Szóval a szerzők. Sokszor a szerzők tudomása és engedélye nélkül kerülnek fel DRM kódok egy CD-re. Vagy éppen kifejezett tiltakozásuk ellenére. Sőőőt, van olyan, hogy a DRM technológiát a kiadók a konkurrencia elleni fegyverként alkalmazzák. Itt nem a szerzőkről és előadókról van szó, hanem egy gigaerős üzleti lobby erejéről, és arról, hogy szeretnék megtartani a bevételeiket. AKÁRMILYEN ÁRON.

De a történetnek itt nincs vége. Mert az akármilyen árban benne vannak a törvényen kívüli eszközök is.
Akkor előtte egy kis magyarázat. A rootkit-ek olyan szoftverek amelyek "elrejtenek" registry bejegyzéseket a számítógépen, elbújtatnak file-okat. Vírusok, kémszoftverek használják, hogy elrejtsék törvénytelen cselekedeteiket.

A SONY is használ rootkit-eket. Ez a történet csak számítógépekhez értőknek, de summája a történetnek:
Emberünk vett egy CD-t, amelyen másolásvédelem van. Így csak a mellé adott program tudja lejátszani a lemezt. A program feltett a gépre olyan programot, amely figyeli a file-okat (és feltehetően elküldi amit talált, de erről nem esett szó a cikkben), mellé pedig egy a tevékenységet elmaszkoló rootkit-et.
A srác lassan kinyomozta, hogy a rootkit csak a CD-ről kerülhetett fel. De mindez az ő beleegyezése nélkül. Még az EULA sem említi. Ráadásul olyan rootkit, amely Safe üzemmódban is töltődik, így tényleg nehéz eltávolítani. A csrác azonban megtette. Cserébe megnyekkent a CD lejátszója. Ezért ez nem semmi. Feltesznek a gépedre egy programot a beleegyezésed nélkül. Ha megtalálod és törlöd, akkor bosszúból használhatatlan lesz a számítógéped. Ebben az esetben a kiadó TÚL MESSZIRE MENT.

Ezek után nagyon meg fogom gondolni a DRM szofverrel felszerelt CD vásárlását.

* egy tipikus felosztás a profitból (zene): Kiadó kap 75%.ot, producer, menedzser, ügynök, stúdió, stb 24%, és a zenészek a végén kapnak 1% (vagy jóval az alatti) százalékot.

Utólagos bejegyzés:
A SONY kibocsájtott egy javítást a programjához, amely javítja a hibákat, de a BoingBoing szerint hazudnak a rootkit által okozott veszélyről. (sértődékeny hülyegyerekeknek titulálja a SONY képviselőit)
Van aki egyáltalán nem hisz nekik, ugyanis egyszer már hazudtak.

Nincsenek megjegyzések: