november 13, 2005

Jogdíj

Nagy a baj a Sony háza táján. Kikerültek a kirakatba, a BoingBoing naponta kapja a híreket hozzáértő emberektől, és közzé is teszik azokat.
Volt ugye egy szoftver, amely spyware módjára viselkedett. A cég azóta nem dob piacra olyan CD-t amiben ez benne van. De közben találtak egy másikat is, más CD-ken.
Most kiderült hogy ha a rootkit-et (és a programot) valaki törli (uninstall), akkor nyitva hagyja a gépet a vírusok előtt.

Ezek után kiderül, hogy a program, melyet a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül tol fel a Sony a zeneszerető ember gépére, igazából nem is az ő művük. Felhasználtak egy nyílt forráskódú fejlesztést, melynek publikus licensze azonban feltételeket szab a felhasználáshoz. Ezeket a feltételeket a SOny nem teljesítette, így szerzői jogokat sértett.

Ugye érdekes felállás? A szerzői jogok védelmében a következőket teszi a cég:
- szerzői jogokat sért
- etikailag is kifogásolható módon helyezi el a szoftvert a gépeden (nem értesít, nem lehet levenni, stb, stb, sb)
- törvényt sértő módon gyűjt adatokat a felhasználóról (személyiségi jogok, törvények smafu)

Ez az, amit a demokrácia neve alatt már nem lehet tenni. Törvényt sértve ugyanis nem lehet lecsukni valakit, törvényeket sérteni hogy egy másik törvényt betartsanak, jogokat megvéjenek mások jogainak ellopásával, ez teljesen nonsense. De nekik van pénzük, jogászaik, lobbierejük. Kíváncsi vagyok lesz-e még belőle valami.

Nincsenek megjegyzések: