november 17, 2005

Jogdíj

Sony saga folytatódik.
Röpködnek a kérdések és a vádak. Ugyanis ha az antivírus cégek veszélynek jelentő programnak sorolták be, akkor miért nem vették észre???? Egy installáláskor ugyanis a vírusirtó programnak észre kellett volna vennie. Ha nem vette észre, az azt jelenti hogy tudomásuk volt ugyan róla, de valami folyik a háttérben. Bruce Schneier cikke.

McAfee nem frissítette a kódjait egészen november 9-ig. November 15-én még nem távolítja el a rootkit-et.

Symantec válasza a dologra folyamatosan változik. Először nem tekintették rosszindulatúnak az XCP rendszert. Majd november 11-ével mégiscsak felraktak egy eltávolító progit.
Vagyis az egyetlen am legitimálja a rootkit-et, hogy nem egy bűnöző szervezet rakta fel, hanem egy multi vállalat.

Ott van ugye a Picipuha, akinek élen kellett volna járnia a rootkit installálása ellenében. Hiszen olyan harcosai a szerzői jogoknak, hogy a következő Windows (már évek óta tologatják a megjelenés dátumát) már alapból nem játszik majd le hamis zenét, lopott tartalmat. Ráadásul az ő rendszerük omlik össze amikor leveszik a rootkit-et - vagyis őket szidják majd. De egészen november 13-ig vártak (amikor a nyomás olyan komoly lett, hogy már nem lehetett halogatni) amíg betették a biztonsági rendszereikbe a javítást.

Szóval a kérdés az, hogy ha a nagy vírusirtó szoftver cégek nem kongatták meg a vészharangokat - pedig tudtak róla hogy ez a technológia biztonsági veszélyeket hordoz magában - szóval akkor ez káros és nem etikus.

Kinek dolgoznak a biztonsági cégek? Feltehetően Sony rootkit technológiája nem az egyetlen olyan amely jogvédelemre használnak fel. Vajon szólnak majd a biztonsági cégek ha biztonsági veszélyt rejtenek magukban? Vagy várnak amíg kipattan a botrány, és félmillió gép megfertőződik? Mit tesznek majd amikor egy következő nemzetközi cég úgy dönt, hogy a számítógéped felett átveszik az irányítást? Mi fizetjük a számlát és ők ellenünk dolgoznak? hoppá. Kérdések melyekre most nekik válaszolniuk kell.
Kíváncsian várom a folytatást.
(részeket átvettem a belinkelt cikkből)

Nincsenek megjegyzések: