november 15, 2005

Jogdíj

Volt egy szikra. Majd láng. Később láng és füst. Lassan bozóttűz, és tovább terjed.
Íme egy szép összefoglaló hogy mik voltak a történések eddig.
(via Boing Boing)
Nagyon röviden:
Október 31-én kiderül hogy a SONY másolásvédelemmel ellátott CD-k számítógépbe téve feltesznek egy olyan szoftvert is, amely "maszkolja" a saját jelenlétét. A műkedvelő felhasználó megpróbálta eltávolítani, erre ledőlt a meghajtója. Később kiderül hogy nem csak ezt, hanem egy másik technológiát is használ a SONY-BMG, mellyel ő is szerzői jogokat sért. Későőbb kiderül hogy a CD-n levő felhasználói licenszszerzződés mennyire egyoldalú, jogokat sért szintén, valamint nem tájékoztatja a felhasználót hogy a tudomása nélkül kezdenek el a gépén installálni, kutakodni, stb. A Sony kibocsájt egy uninstall-t, amely
(később kiderül) nyitva hagyja a gépet a támadások előtt. A hackerek üdvözlik a Sony programját. A Sony még nem jutott el odáig hogy beismerje mekkora hibát követett el. A Sony tagadja hogy információkat kap a programtól, majd mikor kiderül hogy mégis, akkor közlik hogy nem vették figyelembe (erre mondja az angol hogy caught red handed - vagyis rajtakapták). Megszületik az első vírus amely konkrétan a SONY által nyitva hagyott bejáratokat használja ki.
A Sony ügyes találmánya durván
félmillió hálózatot fertőzött meg (benne kormányzati és hadsereg által használt gépeket - a hálózat nem gép, ennél sokkal több gépről van szó).
Az EFF
nyílt levelet intéz a Sony-hoz. A Sony megpróbálja bagatellizálni a dolgot, Thomas Hesse ( Sony BMG's Global Digital Business President) kijelenti hogy: A legtöbb ember azt sem tudja mi az a rootkit, akkor miért kéne törődnük vele? (szerintem minősíteni sem kell a kijelentést, magáért beszél. Ha nem tudom mi az az AIDS, nem kell vele törődnöm)
Olaszországban és
Amerikában beperelték a Sony-t. A Microsoft is biztonsági rizikónak értékeli a DRM szoftvert (pedig ők azon az oldalon állnak). Elindult egy bojkott blog.
Közben a Sony bejelentette hogy a játékkonzol üzletben is újításokat eszközöl, vagyis mondjuk nem lehet majd a játékot lejátszani másik lejátszón mint amiben eredetileg belerakták (ha megnyekken, akkor az összes játék kuka). De olyan kemény ellenállásba ütköztek, hogy ezt is visszavonták.
Bojkott minden szinten, egyre több tudatos vásárló jelenti ki, hogy nem csak CD-t nem vesz többét tőlük, hanem semmit (laptop, fényképezőgép, szórakoztatóelektronika, van ott sok termék).

Engem már csak egy érdekel (azon túl, hogy mi lesz ebből), hogy a magyar média már megint miért nem foglalkozik a témával? Ahogyan a
Tamiflu - Donald Rumsfeld sztorit sem hallom, pedig az is durva.

Nincsenek megjegyzések: