november 13, 2005

Fogyasztóvédelem

SONY ÉS SONY ismét. Volt már rootkit, EULA, DRM hack. Most kiderült egy újabb.
(Ja, közben az interneten olyan kemény a felháborodási hullám, hogy a SONY időlegesen felfüggesztette a rootkit-es CD-k forgalmazását)
De feltehetően továbbra is felkerül a CD-kre a SunnComm által készített MediaMax nevű szoftver. Ez ugyan nem rootkit, de nagyon hasonlóan viselkedik a trójaiakhoz, vagy a kémprogramokhoz.
Hogyan is működik? Amikor a jogvédett CD-t valaki berakja a számítógépbe, alindil egy program, melyek vannak feltételei (EULA - felhasználói licenszerződés). Ezt el lehet fogadni vagy nem. De ez a program az előtt települ a gépre mielőtt a felhasználó elolvasná a szerződést! És akkor is fenn marad ha nem fogadja el a feltételeket.
Ha fenn van a gépeden, akkor (XP-n) az alábbi sort futtatva a Start / Futtatás ablakban kiderül:
cmd /k sc query sbcphid
Ha a válasz az, hogy a proram nincs fenn a gépen, akkor jó. Ha viszont fenn van, akkor így jártál. Ugyanis nem lehet uninstall-lal eltávolítani, vagy csak részben. Pluszban a MediaMax program szépen küldözgeti az információkat a SunnComm-nak - annak ellenére hogy az EULA-ban ezt tagadják.

Külön szépsége a történetnek, hogy hackerek és vírusírók elkezdték kihasználni a tudtunk nélkül létező programot. De ugye a SONY-BMG max 5 dollárig vállal felelősséget.


Eltávolítás lépésről lépésre

Olyan furcsa érzésem van ezzel a történettel. Ezek szerint egy gigacég rizikót vállal, ugyanis megszeg egy csomó írt és íratlan törtvényt. Harcol a jogaiért, de ugyanakkor pontosan ugyanzokkal (vagy még rosszabb) illegális eszközökkel él, melyekkel meglopják. Teszi ezt annak tudatában hogy:
- soha nem derül ki, mert ügyesen megírt programról van szó (ez esetben végtelenül buták)
- tudják hogy kiderül majd, de sok pénzük és jogászuk van, aki majd megvédi őket (ez esetben a jog is beteg, de e mellett tipikus nagyvállalati arrogancia)

Nem tudom melyik verzió az igaz. Lehet hogy egy harmadik. Mindenesetre félelmetes jövőt vetít előre. Ha most ezt megússzák, jön a jobb és szebb. Előbb utóbb a gépem/géped nem a tied lesz, hanem az ő irányításuk alatt. Hogy azt hallgassrajta amit ők akarnak, akkor és ahol ők akarják.


Nincsenek megjegyzések: