október 18, 2005

Nagytestvér
A Nagy Tesó figyel, még akkor is amikor nem gondolod.
Mert ugye van Carnivore, meg sok egyéb figyelőálomás. Tudják hol van a mobiltelefonunk, tudják mikor mennyit és mire költöttünk hitelkártyával, milyen oldalakat böngészek, és most....

Sokan nem tudják, de a Nagy Testvér Orwell fikciója, az 1984 c. könyvből. 1948-ban írta, innen a 84. De a szám maga (és a név) misztikussá vált, hiszen ott is figyelt mindent a Big Brother a televízión keresztül.

Az Electronic Frontier Foundation (www.eff.org) tesztelte a színes lézernyomtatókat, melyek a felhasználó tudta nélkül beazonosítják a nyomtatott lapot. Apró kis pöttyök vannak a lapon, szabad szemmel szinte nem is látható, de ott vannak. Ezek elhelyezkedése révén a gép kódolja az információkat a nyomtatóról, dátum, óra, perc, nyomtatós sorszáma. Innen már visszakereshető a nyomtató tulajdonosa...

















Rengeteg gyártó rengeteg modellje ugyanezt teszi a teljes lista itt megtalálható.
Itt a dekódolási útmutató.
Egy kis háttér hogy hogyan derült ki, mit tehetsz ellene, és milyen jogaid vannak (semmi).

Az egész riasztó. Ugyanis a titkosszolgálatoknak sikerült a függetlne gyártókat rávenniük arra, hogy a közvélemény megkérdezése nélkül bekelerüljenek a kódok a gépekbe. Így ha mondjuk Kínában egy aktivista nyomtat egy pár lapot, majd másnap véletlenül bezárkózik egy szobába (kulcs kívül), és hátbalövi magát három sorozattal, akkor ki is a gyilkos?
Bááár, a nagy cégek (legutóbb a Yahoo) simán kiadtak adatokat a kínai hatóságoknak, csak hogy benn maradhassanak azon a piacon.

(via Boing Boing)

Nincsenek megjegyzések: