október 24, 2005

Anyátok

Tegnap egy fél délutánt töltöttem el egy gusztustalan program eltávolításával, amely folyamatosan idegesítő reklámokat dobott fel a képernyőre. a neve ctfmon32.exe volt. Szemét módon egy winfos folyamatnak álcázta magát. Innen jutottam el egy érdekes történethez.

Évekkel ezelőtt találkoztam először a Gator nevű programmal. Valamelyik ingyenes szoftverrel feltette magát a gépemre, és mindenféle fura dolgokat művelt innentől a vas.
(jelzem a RealPlayer is furákat csinált - olyan 6-8 éveel ezelőtt amikor először feltettem - gyorsan kuka lett belőle). Megjegyeztem a nevet, ugyanis legszívesebben kedvesen meglapogatnám egy szívlapáttal az arcát annak az állatnak aki kitalálta.

A napokban írtam ismét az EULA-ról, ahol az egyik idézett program (Claria) licenszerződése az alábbiakat tartalmazza:
You agree that you will not use, or encourage others to use, any unauthorized means for the removal of the GAIN AdServer, or any GAIN-Supported Software from a computer . . . Any use of a packet sniffer or other device to intercept or access communications between GP and the GAIN AdServer is strictly prohibited.

Vagyis nem használok, másokat sem buzdítok arra, hogy az adware-t eltávolítsák a gépemről. Írjam alá azt, hogy letolt gatyával állok ki a világ elé.

Nos, ez a Claria nem más mint a néhai Gator, egy új stratégiával. Szépen bepereli azokat akik spyware-nek titulálják a programjukat. Mert ők nem azok. Ők adware programot adnak a felhasználóknak. Mert a felhasználó engedélyt ad a program installálására. Igaz, a program kémkedik (spy) a gépet használó internetezési szokáairól, és szépen reklámokat adagol.
A cikk írója humoros megjegyzése a cikke végén: Kapcsolódó hírekben a bankrablást professzionálisan kierőszakolt tőkeáthelyezésnek (
professional forced fund reallocation) kell hívni.

A történet tovább bonyolódik. Ugyanis kiszivárogtak hírek miszerint a Microsoft (picipuha) megveszi a Claria-t. Emiatt (vagy csak puszta véletlen?) hogy a picipuha leminősítette a Claria-t. Így már nem is olyan veszélyes.

A kör bezárult. A picipuha-t érdekli a "tartalomfüggő marketing" technológia.
Nem akarom. Nagyon nem akarom. Mert most csak pár órát raboltak az életemből. Ennél sokkal rosszabb lesz.
Hát anyátok. De komolyan.

Javaslom mindenkinek hogy használjon legalább két adware eltávolító programot.
Javaslatom: AdAware és a Spybot S&D. Mindkettő ingyenes.

Szóval csak vigyázva a BronzyBuddy és hasonló kurzorokkal, képernyővédőkkel,
Comet Cursor és RealJukeBox és társaival.

Nincsenek megjegyzések: