október 17, 2005

Nagytestvér
A napokban letöltöttem egy pár ingyenes programot.
Például a T-mobile Klikk nevű telefonos szoftverét. Szépen install, és..... az EULA fel is jött - angolul. Miért angolul? Magyarországon, magyar cég miért angol nyelvű licenszszerződést tesz fel???

Innen messze vezet minden gondolat. Mert az EULA (End User Licence Agreement) általában olyan jogi szöveg, mely(et):
- jogi diplomával nem rendelkező ember nem ért meg
- olyan kitételeket tartalmaz (sokszor, de nem mindig) melyeket nem fogadnék el, de van amikor nincs rá lehetőségem hogy ne tegyem meg (mondjuk amikor gépet vettem, és a Winfos install ment)
- túl hosszú, piciny ablakban.

Szóval adva van egy licenszszerződés, melyben akár az is lehet hogy ha véletlenül belesetet szevedek, akkor a nagymamm öröksége is a cégé, minden jogomról lemondok, ha a gépem elfüstöl használat közben akkor vessek magamra meg ilyenek. Fair? Szerintem nem. De mit tegyek?

Van ugyan egy program ami segít az értelmezésben (angolul tudóknak, angol licenszhez), de ez édeskevés. Mert két lehetőségem van. Vagy elfogadom, vagy nem használhatom a programot.
Ingyenesen kapott programoknál a dolog egyértelmű, valamit valamiért. De VIGYÁZAT, ott van olyan, hogy az EULA-ban ott van a kitétel, hogy spyware szoftvereket raknak fel a gépre, és azzal kukkolják hogy milyen zenét hallgatok, milyen programok vannak a gépemen. Szóval érdemes elolvasni a jogi szöveget. Lassan egy egyszerű szoftver install-hoz kell egy jogi diploma.

Nincsenek megjegyzések: