október 07, 2005

Egysejtű
A kedvenc témám, budapesti parkolás.
Első kézből információk.
Kíváncsian várom a folytatást. Íme a második rész.

Közben érdekes hír röppent fel.
Nem bizonyíték a fotó a bíróság előtt - nem elég, hogy lefényképezik a parkolóőrök a szerintük szabálytalan autót. Ha ez lesz a bírói gyakorlat, az fizet, aki akar

Azt nem értem, hogy eddig ez miért nem történt így? Ugyanis a digit fénykép bármikor meghamisítható. Pluszban egy bírósági tárgyaláson ahol a parkolóőr tanúskodik, hogy hiheti a bíróság hogy évekkel ezelőtti esetre pontosan emlékszik, hiszen nap mint nap ezernyi autót lát, százakat bírságol. Komolynak tűnhet ha azt mondja hogy: Igen, emlékszem, 2003 augusztus 16-án 12:24 perckor ott állt a piros Mazda. ????????

A HVG is támad:
Ha a parkolási cégek - elsősorban a magánkézben lévő Centrum Parkoló Rendszer Kft. - eddigi polgárpukkasztó bírságolási gyakorlata nem árulkodott volna eléggé arról, hogy a minél nagyobb cégbevételek megkaparintása még ennél is fontosabb cél lehet, íme a Vajda-féle indok: "az üzemeltetők jelzése szerint" félre lehetett érteni a rendeletet, s az autósok eddig azt hihették, nemcsak a jegy lejárta után kapnak öt perc türelmi időt, hanem annak megváltására is. Pedig dehogy! Hiszen akkor hiába állna lesben a parkolócég cerberusa, hogy az autóját elhagyó sofőr háta mögött gyorsan lefényképezhesse a jegy nélkül várakozó járgányt. A tulaj meg, aki a ritkán elhelyezett automaták miatt (ha több lenne, az is a cég nyereségét rontaná) akár több mint 100 méterre is sétálhat négykerekűjétől, dühönghet: mialatt fizetett, addigra megbírságolták. Bár megszokhatta volna már az ilyesmit, hiszen a fővárosban néhány perces időtúllépésért ugyanakkora a büntetés, mint lenne akkor, ha egyáltalán nem vett volna jegyet esetenként sok száz forintért. De hát - érvel Vajda, illetve a parkolócégek lobbija - "a jegyváltás előtti türelmi időt semmilyen módon nem tudjuk ellenőrizni". Ami sajátos gondolkodásra vall, hiszen a bilétán szerepel a kiadásának időpontja, ami egybevethető a büntetőcédula kiállításának percre pontosan feltüntetett dátumával, s a parkolójegy utólagos beküldésével a büntetést töröltetni lehetne - mint eddig.

Nincsenek megjegyzések: