október 22, 2005

Internet
Hogyan keress Google-on?
Hát igen, kérdezni is kell tudni. Hát még ha az emberfia a google-t használja.
Egy pár ügyes tanács:

- a szavakra külön keres a gugli, viszont ha fix szókapcsolatot szeretnél megtalálni, akkor "idézőjelek" közé kell tenni. De akkor is szókapcsolatként keres, ha a szavak-között-idézőjel van.
- szinonímákra is lehet keresni. tehát ha mondjuk a keresett szó house (ház), akkor a ~house kifejezéssel a szinonímákra is ad találatot, vagyis olyanokat is amiben a home kifejezés szerepel a house helyett.
- nyomd be a *.*-ot. Az összes találat száma 9,57 Mrd. Ha a magyar lapokra kerestem, akkor 15,3 millió találatot mutat, a lapok Magyarországról rész pedig 18,2 milliót (vagyis van közel 3 millió magyar lap nem magyarul?)
- a gugli ismeri a számtartományra keresést is. Vagyis ha beírom hogy balatonátúszás, 2000..2005, akkor 2000-től 2005-ig listázza a találatokat (nem az év szerint, hanem a kulcsszavak szerint)
- egy kifejezés értelmezése a legegyszerűbben a define:akármi (ahol a define után kettőspont, utána nincs space, és következik a definiálandó szó. Sajnos csak angolul van meg)
- a Google programozóknak van humora is. Ugyanis ha beírom hogy: the answer to life, the universe, and everything, akkor megkapom a választ: 42 (és a google számológép jön föl)
- van egy kifejezés, a googlebombing. Vagyis ha egy link szövege egyezik sok-sok oldalon, akkor előbb-utóbb a kifejezésre keresve az a találat jelenik meg.
Így lett a "more evil than satan" (vagyis sokkal gonoszabb mint a sátán) első helyes találata a picipuha honlapja . Vagy ha a failure vagy miserable failure szavakra kerestem, akkor a találat a Fehér Ház honlapja. A google meg is magyarázza miért.
- működik az URL címében történő keresés is. vagyis ha beírom inurl:scubadiving , akkor a találatok között csak azok vannak amelyek címében szerepel a scubadiving.
- a helyettesítő karaktereket is ismeri a kereső (wildcard karakterek: * bármire használható, több karakterre is, ? pedig egy karakterre
- a google suggest gépelés közben ad javaslatokat, és a találatok számát. Még béta állapotban. De jó.

Nincsenek megjegyzések: