október 08, 2005

Jogdíj

Mi a közös az alábbi előadókban?

• Alanis Morissette
• David Bowie
• Ice T
• Pearl Jam
• REM

Egyszerű. Ezek az előadók úgy is pénzt kapnak a neten keringő felvételeikért, a művészetükért és a munkájukért, hogy közben nem vesznek részt a kiadógigantok internetet és p2p ellenes munkájában. Az RIAA szerint 60 millió amerikai bűnöző. Szép új világ.


Ha az emberek szerint a CD-k drágák, és megosztják az interneten egymással, akkor vajon a per ellenük a legjobb megoldás? Feltehetően nem. De a kiadók továbbra is úgy gondolják hogy igen. Ennyire oktalanok lennének? Igen. Pedig ezerféle mód van arra, hogy az elégedett zenerajongók fizessenek a kedvenc számaikért, és szerintem megtennék. Az eff.org javaslatokkal áll elő, hogy hogyan lehetne a p2p dolgot legalizálni.

Mert az, hogy az írható CD-kre jogdíjat tesznek (ilyenre írom a fotóimat), jogdíj van a memóriakártyákon (ilyenre fotózom), egyszerűen felháborító. Feltételezik a jogsértést, csak azért mert birtokomban van egy erre alkalmas eszköz. Analógiával élve, az új autó áraiba is be lehetne építeni a gyorshajtás büntetését, hiszen az eszköz alkalmas rá. Egy 256M-s kártya árában (ezt a PDA-ban használom) 1.500 Ft jogdíjat fizetek, egy DVD árában 150Ft a jogdíj, míg egy CD-ben 44 Ft a sarc.
Vajon ha ezekre mp3íban letöltök zenét, és azt hallgatom az autómban, jogszerű megbüntetni ezek után? Hiszen kifizettem már sokszorosan előre!

Nincsenek megjegyzések: