október 21, 2005

Jogdíj

Már megint jogok. A fenébe hogy annyi baj van velük.
Adott egy vállalkozó, aki úgy döntött hogy nyit egy müzlibárt. Az üzlet pörög, jó döntés olt olyan helyen nyitni ahol a komoly konkurrencia nem volt ott. De baj van, ugyanis egy másik cég megfenyegette hogy az ő jogvédett metódusát használja. Ugyanis ők bejegyeztettek egy szabadalmat, mely szerint:
"összekeverni több versenytárs gabonaterméket, és egyharmad folyadékkal felönteni"

Mindenféle más módon is leírták, biztos ami biztos. Ha a amerikai jogvédő hivatal bejegyzi, innentől akár azért is kell majd jogdíjat fizetni, ha otthon összekeverem a két kedvenc müzlimet, és tejjel felöntve megeszem.
Ha az amerikai hivatal ezt a baromságot bejegyzi, innentől ők úgy gondolják majd (és rá is erőltetik) hogy az egész világban ugyanezek a szabályok érvényesek.

A baj nem ezzel van. Hanem ha ez összejön, precedensértékű döntés lesz, milliónyi hasonló "üzleti metódus" bejegyzés lesz, és az egész világ idióta amerikai mintára perel majd.
Képzeljük el. Valaki bejegyezteti, hogy az az ő szabványa hogy mondjuk "papírral megtörölgetni a hátsót nagydolog után", és innentől fizethetünk jogdíjat ezért is, pluszban lesz majd egy papírgyártó aki gyártja a szükséges kellékeket.

A történt nem áll meg itt. A számítástechnikában a gigcégek erősen nyomulnak, egy csomó kódot és metódust le akarnak védetni. Ha sikerrel járnak, akár a kattintásonkért is fizethetünk... Akarod?

Nincsenek megjegyzések: