október 24, 2005

Fogyasztóvédelem

Október 17-én írtam egy rövid szösszenetet az EULA-ról. (keress rá, október 17)
Ma pedig írt a dologról a Boing Boing :-) Teljesen véletlen - természetesen - de akkor is jól esik hog nekem jutott valami először eszembe. Mindegy.

A lényeg, hogy tényleg gázos a nagy cégek licenszpolitikája. Durva - egyes helyeken. Mert visszaélnek azzal, hogy az átlagos felhasználó nem olvassa el a jogi szöveget mielőtt egy programot felrak, de ha elolvassa sem érti meg.

Egy pár példát érdemes felsorolni:

Mondjuk a Picipuha azt fogadtatja el, hogy nem teszed közzé sehol egyik termékük összehasonlító tesztjét.

Egy másik cég pedig kifejezetten megtiltja, hogy a termékkel együtt felrakott adware-t nem akadályozod meg abban hogy reklámokat rakjon fel a gépedre...

A Picipuha egy másik termékénél kiköti, hogy semmilyen kárért nem felelős, még akkor sem ha a termék az eredeti célját nem tölti be. Vagyis mondjuk veszek tőlük egy programot, nem alkalmas a feladatára, de mondjuk leolvad tőle a proci, ők akkor sem felelősek a dologért...

Az Apple egyik programjának EULA-jába beletették, hogy az Apple a felhasználó tudta nélkül változtathat a szerződéses feltételeken. AMikor és ahogyan akar. Vagyis ha mondjuk holnap ők kialálják, hogy az a gép amin a szoftver fut az övéké lesz térítés nélkül, akkor ez így van.

Van olyan cég, amely az elején kijelenti, hogy fenntartja a jogot arra, hogy adatokat letöltsön a gépedről, megvizsgálja, szoftver elemeket feltöltsön a gépedre, és mindezt a tudomásod és beleegyezésed nélkül.

Egy "kedves" cég pedig azt "íratja" alá, hoy ha valaki visszakéri a pénzét (vagyis hitelkártyával fizetve, egyszerűen visszautaltatja magának a pénzt - van ilyen, olyan esetekre ha az embert átvágta a kereskedő, vissza lehet a bankon keresztül kapni a zsét), akkor bűnt követ el, és fizet 8 ezer dollárt.


Nagyon durva. De most komolyan. Az egy dolog, hogy aláírom, figyelik a gépemet. De olyanokat is aláírunk (egy kattintással), amelyeknek súlyos anyagui következményei vannak. A legrosszabb, hogy (egy normál szerződéssel ellenetétben) nem marad írásos nálunk. Javaslom,nyomtasd ki a durvábbakat, és tedd el. De legalább olvasd el!


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Nagyon tetszenek a bejegyzések, csak így tovább! ;)

Üdv,
Tomi
-------
Reklám szöveg írás blog
http://reklamszoveg.blogspot.com